Hyppää sisältöön
Soita

Vumos Oy

5.8.2021

Metson suorasyöttöseula tehostamaan toimintaa

 

Kajaanilainen Vumos aloitteli kesää opettelemalla uuden suorasyöttöseulan käyttöä. Yritys vastaanotti äskettäin Metso Lokotrack® ST2.3™ –mobiiliseulan, joka tulee tehostamaan Vumoksen palvelutarjontaa monella sektorilla. Seulan kompakti koko tuo mukanaan etuja niin sen käyttöön kuin siirtelyyn työmaalta toiseen. Laitteen myynnistä ja toimituksesta vastasi Rotator Oy.

Vumos Oy:n tarina alkaa vuodesta 2008, jolloin Jarkko Tervonen aloitti koneurakoinnit yhden miehen ja yhden koneen toimijana. Tuo kyseinen kone oli alun perin hieman nilkuttava, liukuohjattu Bobcat, jonka Tervonen kunnosti siihen iskuun, että sillä pystyi tekemään töitä. Ensimmäinen kesä kului piha- ja viherrakennuksen parissa. Pian kalusto täydentyi minikaivukoneella ja eteen tuli työtekijöidenkin palkkaaminen. Tänä päivänä yritys työllistää viitisenkymmentä henkeä. Toiminta on maanlaajuista.

Maarakennustyöt ovat keskittyneet Kainuuseen. Talonpohjia tehdään niin yksityisille asiakkaille kuin kuntasektorille. Koneet häärivät myös katuinfran ja leikkipuistojen rakentamisen sekä maisemoinnin parissa. Asiakkaat ovat monesti maarakennus- ja talonrakennusyrityksiä. Puolustusvoimillekin tehdään töitä. Vumos toimii työmaillaan pää- tai aliurakoitsijana.

Kainuun ulkopuolella yritys operoi paljon kaivoksilla, joissa Vumoksen miehet tekevät erilaisia konetöitä, kuten pyöräkuormaajilla toteutettavaa rikasteiden säkitystä. Säkitysmenetelmä on Vumoksen omaa tuotekehitystä.

Koneita yrityksellä on noin 50, joista reilu puolenkymmentä kaivukonetta painohaarukkaan 8–28 tonnia. Pyöräkuormaajia on kymmenkunta enemmän. Niistä suurin osa operoi juuri edellä mainituissa säkityshommissa kaivoksilla. Muuta konekantaa edustavat traktorit, kuorma-autot, trukki, Avant-pienkuormaajat jne. Nyt kalusto täydentyi yrityksen ensimmäisellä Metso-suorasyöttöseulalla, joka on myös ensimmäisiä koko maahan toimitettuja uusia malleja. Seulontakokemusta Vumoksella on toki jo seulakauhojen parista.
”Nyt tehdyn hankinnan myötä pystymme tarjoamaan asiakkaillemme parempaa seulontatyön laatua. Itse asiassa halumme siihen johti tähän investointiin”, sanoo Jarkko Tervonen.

Kaikenlaiseen seulontaan

Vumoksen uusi suorasyöttöseula oli päässyt ensimmäiselle työmaalleen kesäkuun alussa Kajaanin kaupungin multavarastolle, jossa tehtiin mullan seulontaa kaupungin käyttöön. Vumoksella on myös omaa mullantuotantoa, jossa uutta laitetta päästään nyt hyödyntämään. Metson mukaan tällä uudella seulalla voidaan seuloa kaikkea mahdollista, mitä täryseulalla nyt yleensä voi seuloa. Suunnittelun lähtökohtana on ollut ”top soilin” eli kaikenlaisten maa-ainesten käsittely.

Mullan seulonnan ohella Lokotrack ST2.3 soveltuu hyvin kivenmurskausasemien käyttöön, myös esiseulontaan. ST2.3 on uutta suunnittelua, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota koneen ulkoiseen meluun. Yhtenä lähtökohtana on ollut uuden seulan sovittaminen Metso Urban™ -sarjan murskainten perään, ilman että seulan melu erottuisi joukosta. Metson taholta meluarvoksi ilmoitetaan 82 dB(A) yhden metrin etäisyydellä laitteesta. ST2.3 soveltuu hyvin myös purkutyömaille purkujätteen seulontaan. Alhaisen melutason johdosta se on omimmillaan kaupunkialueiden purkukohteissa.

Näin lajittelua päästään tekemään jo kohteessa, ja säästöä saadaan kuljetuskustannuksissa. Purkutyömaakäyttöä tukee myös laitteen kompakti koko. Eikä ST2.3 vierasta jätteidenkään lajittelua. Eli monikäyttöisestä seulasta on kyse.

Rotator myy ja huoltaa

Rotator on toiminut Metson tuotteiden edustajana Suomessa vuodesta 2018. Työnjako myynnissä on karkeasti se, että Rotator myy ja huoltaa Metson pienemmän pään kalustoa, kun taas Metso myy itse isomman kokoluokan koneet. Rotatorin yhtenä vahvuutena on maanlaajuinen huoltoverkosto, joka tällaisten koneiden kanssa toimittaessa on elintärkeä seikka. Sitä myös Vumos Oy:n Jarkko Tervonen korostaa. Rotatorilla on huoltopiste Terrafamen kaivoksella Kajaanin läheisyydessä.
”Ilman sitä, tällaista ostopäätöstä tuskin olisi syntynyt. Täällä Kainuussa kun ollaan aika kaukana kaikesta”, toteaa Tervonen.

”Nyt kuitenkin tämän seulan osalta tunnemme olevamme hyvissä käsissä.”
Rotatorin taholta Metson tuotteiden myynnistä vastaa Jarmo Nieminen. Myös hänet tavattiin Kajaanin työmaalla, jossa oli juuri käynnissä seulan käyttöönotto. Sitä edelsi päivän kestänyt käyttökoulutus, josta vastasi Rotator. Tervonen lähettääkin kiitokset kouluttajille asiallisesta toiminnasta. Nyt päästään hänen mukaansa nopeasti tuottavaan ja turvalliseen työntekoon. Muutoinkin mies on tyytyväinen Rotatorin palveluun. Nopean ostopäätöksen myötä saatiin konekin työmaalle varsin nopeasti.

Vumos Oy:n Jarkko Tervonen (oik.) päätti panostaa seulonnan laatuun. Näin kalusto täydentyi Metson uudella suorasyöttöseulalla. Rotatorin Jarmo Nieminen toimii Rotarin edustamien Metson tuotteiden myyntipäällikkönä. Alueena hänellä on koko maa.

 

Lokotrack® ST2.3™

Tämän Metson uuden mobiiliseulan suunnittelussa on panostettu laitteen fyysisen koon kurissa pitämiseen. Tuloksena on kompaktit mitat omaava laite, jonka omapaino 17 tonnia. Se tarkoittaa 5,5 tonnin painonpudotusta aikaisempaan, saman kokoluokan koneeseen.

Tervosen mukaan seulaa voi kuljettaa ”millä vain”, joka näissä hommissa on tärkeä seikka. Siirtelyyn ei siis tarvita erikoisjärjestelyitä. Työmaalla tela-alustainen laite liikkuu omin voimin langattoman kauko-ohjaimen käskyttämänä.

Kuljetusmitat ovat 11 800 millimetriä (pituus), 2 250 (leveys) ja 2 850 (korkeus). Näillä mitoilla se sopii vaikka 40 jalan merikonttiin, mikä varmasti helpottaa laitteen vientikauppaa maailman ääriin.

ST2.3 on kaksitasoseula ja siinä on luokkansa leveimmästä päästä oleva itse seulaosa. Sen mitat ovat 3 000×1 520 millimetriä. Seulonta-alaa on näin 4,6 neliömetriä. Seulontaisku on jopa 13 millimetriä ja liike saavuttaa 5G:n kiihtyvyyden.

Valmistaja lupaa myös märän aineksen menevän hyvin läpi. Syöttösuppilon tilavuus on viisi kuutiometriä. Voimanlähteenä on Stage V -päästönormit täyttävä Caterpillarin dieselmoottori, josta saadaan tehoa 55 kilowattia. Moottori on sijoitettu hyvin matalalle syöttösuppilon alle ja moottoritilaan pääsee kolmelta suunnalta. Se helpottaa huoltotoimenpiteiden tekoa.

Huoltoa helpottavat myös selkeästi merkatut voitelunipat. Seulatason ja kuljettimien kallistukset hoituvat hydraulisesti, kuten myös muut liikkeet. Se nopeuttaa laitteen käyttöönottoa työkohteissa. Syöttimen laidatkin voidaan varustaa hydrauliikan avulla kallistuvilla laidoilla.
Seulaan saa polttoainetoimisen lisälämmittimen talvisten kylmäkäynnistysten helpottamiseksi. Sellainen olikin asennettu tähän Vumoksen laitteeseen. Nykytrendin mukaisesti ST2.3-seula voidaan liittää Metson Metrics-etävalvontajärjestelmään. Näin laitteista saadaan reaaliaikaista tietoa, olivat ne sitten missä päin tahansa maailmaa.

Myös konevuokrausta

Koneurakoinnin ohella Vumos myös vuokraa työkoneita, myy kiviaineksia omalta montulta ja osallistuu niiden tuotantoon, vaikkakaan omaa murskainta ei olekaan. Uusimpana aluevaltauksena Tervonen mainitsee Vumos Oy:n äskettäin aloittaman pölyntorjunta- ja stabilointiaineiden maahantuonnin sekä myynnin.

Näitä ympäristöystävällisiä Cypher Environmental -tuotteita käytetään kaivosalalla, purkutöissä sekä tienhoidossa sorateiden pölyntorjunnassa ja stabiloinnissa sekä myös sorakasojen pölyntorjunnassa. Asiakkaita ovat pitkälti kaivokset ja tienomistajat.

Rotatorin toimittamalle uudelle seulalle on nimetty kaksi pääkäyttäjää, jotka saivat perusteellisen käyttökoulutuksen. Heidän ohella myös Jarkko Tervonen itse aikoo silloin tällöin käydä seulaa syöttämässä. Täriseviä verkkoja sitten vaan sinne Kainuuseen!

 

Teksti ja kuvat: Esa Suominen/Konepörssi

Myynnin yhteystiedot

Nieminen Jarmo

myyntipäällikkö

040 820 6201

Toimipiste: Pirkkala, myyntialue: koko Suomi
metso bell