Hyppää sisältöön
Soita
Kapeakäytävätrukki

UniCarriers Tergo URS

Kapeakäytävätrukki mahdollistaa kapeat hyllyvälit.

11.12.2019

Kapeakäytävätrukilla tilansäästöä

Voiko trukkimyyjälle olla mikään mieluisampaa kuin myydä upouusi trukki upouuteen varastoon? Kyllä voi. Nimittäin se, että asiakas päättää hankkia uuden trukin, ja varasto tehdään trukille optimaaliseksi. Näin toimittiin, kun pietarsaarelainen Oy Korv-Görans Kebab Ab investoi uusien tuotantotilojen pakastevarastoon.

Ab Korv-Görans Kebab Oy on vuonna 1988 perustettu pietarsaarelainen elintarvikkeita valmistava perheyritys. Nimen samankaltaisuudesta huolimatta monien tuntema pietarsaarelainen Korv-Görans Grill on toisen yrityksen markkinointinimi, vaikkakin sillä on yhteistä historiaa Korv-Görans Kebabin kanssa.

Ainutlaatuinen tuotantoprosessi

Korv-Görans Kebabin tuotevalikoimaan kuuluvat kebablastut ja -vartaat, kanatuotteet, lihapullat, jauhelihatuotteet ja ateriakastikkeet. Tuotteita valmistetaan teollisuuden, ravintoloiden ja kuluttajien tarpeisiin pääasiassa kotimaahan, mutta myös vientiin. Yhtiö valmistaa ainoana Suomessa grillattuja ja irtopakastettuja tuotteita. Työntekijöitä on noin 35.

”Massasta tehty kebablastu grillataan kypsäksi grillauslinjalla puolessa minuutissa, jonka jälkeen se pakastetaan nestemäistä typpeä hyödyntävällä pakastuslinjalla -18 asteeseen yhdessä minuutissa”, kertoo tuotantopäällikkö Evert Granholm äärimmilleen yksinkertaistetun esimerkin ainutlaatuisen tuotantolinjan toiminnasta.

Pakastevaraston neliöt tehokäyttöön

Pakastamisen jälkeen tuotteet on tietysti myös varastoitava pakkasvarastossa ennen asiakkaalle toimittamista. Korv-Görans Kebabin pakkasvarastossa on 450 lavapaikkaa, ja valmiiden tuotteiden lisäksi siellä varastoidaan myös pakastettuna tulevia raaka-aineita.

”Alkuperäisissä suunnitelmissa oli rakentaa 200 lavapaikan varasto, mutta onneksi päätimme tehdä suuremman, sillä tämäkin on osoittautunut tuotannon kasvun myötä pieneksi”, toteaa Evert Granholm.

Hänen mukaansa pakkasvarasto ei saa olla liian suuri vain varmuuden vuoksi, koska jatkuva -18-asteisen pakkasen ylläpitäminen vaatii valtavasti energiaa. Lavojen käsittelyyn haluttiin kapeakäytävätrukki, koska jäähdytettävien kuutioiden määrä haluttiin pitää mahdollisimman vähäisenä.

Kapeille käytäville UniCarriers Tergo URS

UniCarriers Tergo URS tarvitsee vain 1 700 millimetriä leveän käytävän hyllyjen väliin. Vastaavaa työntömastotrukki tarvitsee 1 000 millimetriä leveämmän käytävän voidakseen toimia”, sanoo aluemyyntipäällikkö Ville Jokela Rotatorilta.

”Meidän tapauksessa se tarkoittaa noin 60–80 neliömetriä vähemmän lattiapinta-alaa. Pelkästään rakentamiskustannuksissa säästöä tuli pyöreästi 100 000 euroa. Kymmenen metriä korkeassa varastossa on vastaavasti huikean paljon vähemmän kuutioita jäähdytettävänä, mikä tarkoittaa merkittävää säästöä myös käyttökustannuksissa. Pakkasvarastoa kun on jäähdytettävä 24 tuntia vuoden jokaisena vuorokautena”, sanoo Evert Granholm.

Kapeakäytävätrukki

Kapeakäytävätrukkeja on kahdenlaisia versioita, man up ja man down. Korv-Görans Kebabin trukki on man down -versio, eli lämmitettävä kuljettajan ohjaamo pysyy alhaalla. Pakastevarastossa lämmitettävä ohjaamo takaa kuljettajalle asianmukaiset työolot ja pitää varastonhallinnassa tarvittavat elektroniset laitteet toimintakuntoisina.

Kapeassa käytävässä trukki ohjautuu Korv-Görans Kebabin tapauksessa lattiaan upotetun ohjauskaapelin ohjaamana. Vaihtoehtona ovat johtopyörät, jolloin käytävän reunoilla on vankat ohjainpalkit, joihin trukki liikkuessaan tukeutuu.

Kummaltakin sivulta

URS-mallin erikoisuutena ovat 180 astetta vaakasuunnassa kääntyvät haarukat. Ne mahdollistavat kapeassa käytävässä lavan nostamisen hyllystä ajosuuntaan nähden trukin sivulta, kummaltakin puolelta. Trukkia ei tarvitse kääntää käytävällä.

Haarukat ovat hydraulisesti hallittavalla nivelellä kiinni kääntövarressa, joka puolestaan on kiinnitetty mastossa oleviin poikittaisiin johteisiin. Johteet sallivat kääntövarren liikkeen koko trukin leveydeltä. Poikittainen liike saadaan aikaan pyörittämällä kääntövarren hammaspyöriä johteissa olevia hammastankoja vasten, jolloin kääntövarsi, ja sen mukana haarukat, liikkuvat poikittain trukin kulkusuuntaan nähden.

Kääntyvät haarukat

Korv-Görans Kebabin trukki edustaa UniCarriersin Tergo-sarjaa, joka on moduulirakenteinen trukkimallisto. Mallistossa on useita erilaisia työntömasto- ja kapeakäytävätrukkeja, joista nimenomaan URS on saanut vuonna 2015 kansainvälisen Vuoden trukki -palkinnon kapeakäytävätrukkien kategoriassa.

”Tergo-sarjan modulaarinen rakenne on valtava etu kunnossapidon kannalta. Kun suurin osa komponenteista on samanlaisia kaikissa versioissa, on huoltojen tekeminen helppoa ja tarvittavien varaosien valikoima vähäinen. Huoltoautossa voidaan aina pitää mukana tarvittavat huolto-osat ja keskeisimmät varaosat, jolloin kone saadaan kuntoon yhdellä käynnillä”, sanoo Ville Jokela.

Kaupan hieronta alkoi hieronnalla

Korv-Görans Kebabin ja Rotatorin välisen trukkikaupan alkuvaiheisiin liittyy yksityiskohta, joka osoittaa onnistuneen markkinoinnin tärkeyden, ja joka saa sekä ostajan että myyjän hyvälle tuulelle.

”Olimme logistiikka-alan messuilla hakemassa vaihtoehtoja logistisiksi ratkaisuiksi nykyiseen, silloin vielä suunnitteluvaiheessa olevaan tuotantolaitokseemme. Rotatorin osastolla oli houkuttimena mahdollisuus saada hierontaa. Mikäpä tekikään parempaa kuin messujen kiertämisen lomassa pieni hieronta. Samalla sitten tutustuimme Rotatorin tarjontaan, ja lopputuloksena syntyivät kaupat, eivät tosin vielä messuilla, mutta myöhemmin”, muistelee Granholm.

Ville Jokelan mukaan Granholmin perheen ratkaisu, jossa ensin valitaan varastoon oikeat välineet ja sen jälkeen suunnitellaan optimaalinen rakennus ympärille, osoittaa valtavirrasta poikkeavaa, esimerkillistä ajattelutapaa, jolla päästään kustannustehokkaaseen lopputulokseen.

Korv-Görans Kebab

 

Teksti ja Kuvat: Jussi Mikkola / Konepörssi