Hyppää sisältöön
Soita

HC-trukit

Luksia

17.10.2022

Käyttökoulutusta HC-trukeilla – Luksia

Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, lyhyemmin Luksia, on tehnyt jo useamman vuoden yhteistyötä Rotatorin kanssa. Trukkien vuokraus on Luksialle hyvä vaihtoehto, sillä vuokrauksella koulutuskalusto pysyy tuoreena ja opiskelijoille saadaan riittävä konekattaus. 60-luvulla perustetussa koulutuskuntayhtymässä tarjotaan ammatillista koulutusta sekä nuorille että aikuisille. Opetustarjonnasta löytyy tällä hetkellä 47 eri perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoa. Opiskelijoita Luksiassa on kaiken kaikkiaan noin 2600.

Luksian Nummelan toimipisteellä opiskelijan on mahdollista suorittaa logistiikan perustutkinto. Tutkinnon suorittanut oppilas hallitsee ajoneuvon kuljettamisen ja ymmärtää turvallisen, taloudellisen ja ympäristöystävällisen toiminnan kuljetusalalla. Tutkinnon jälkeen opiskelija myös tuntee ajoneuvo- ja kuormankäsittelylaitteiden toimintaa ja pystyy tekemään niiden tavallisimmat huoltotoimenpiteet. Tutkinnon suorittamiseen liittyy luonnollisesti erilaisten työkoneiden käytön opettelua. Lisäksi opiskelijat hallitsevat valmistuttuaan tieliikennesäädökset ja osaavat toimia annettujen lakien ja säädösten mukaan. Kortteja ja lupiakin opiskelun aikana kertyy, sillä valmistuva opiskelija on hankkinut itselleen muun muassa ADR-ajoluvan, työturvallisuuskortin, tieturva 1-kortin sekä C-luokan ajoluvan.

HC CPCD 35 XF saa kiitosta etenkin käsiteltävyydestään

Luksian Nummelan toimipisteeltä löytyy myös Rotatorin toimittama uusi XF-sarjan HC-trukki. Mallimerkinnältään tämä kyseinen yksilö on CPCD 35 XF. CPCD 35 XF omaa 3500 kg nostokapasiteetin ja voimanlähteenä toimii luotettava Kubotan moottori. Kuljettajan turvallisuudesta huolehtii viimeisimmät määräykset täyttävä turvaohjaamo, josta on erinomainen näkyvyys työkohteeseen. CPCD 35 XF on mahdollista varustaa eri mastoilla, jolloin nostokorkeus saadaan vastaamaan työkohteen vaatimuksia.

Jolanda Tallqvist ja Anna Karjalainen suorittavat molemmat Logistiikan perustutkintoa. Jolanda kertoo että ajautui opiskelemaan logistiikka alaa osin siksi että myös äiti ja veli ovat työskennelleet alalla. Annalla on hieman samankaltainen tarina, sillä hänen veljensä on myös kuorma-auton kuljettaja. Molemmat ovat sitä mieltä, että alan tulevaisuus näyttää lupaavalta. ”Kuljetettava tavara ei aivan heti maailmasta lopu”, toteavat molemmat. Myös alan monipuolisuus viehättää molempia. Korona-aika vaikutti heidän opiskeluun, sillä tuolloin opiskelua suoritettiin etänä, siltä osin kuin se oli mahdollista. Paluu normaaliin arkeen onkin tuntunut hyvältä.

Anna Karjalainen ja Jolanda Tallqvist ovat viimeisen vuoden Logistiikan perustutkinnon opiskelijoita.

Parin viikon käytön jälkeen CPCD 35 XF saa kiitosta ajettavuudestaan. Myös hallintalaitteiden sijoittelu on Annan ja Jolandan mielestä onnistunut.

Logistiikan opettaja Marko Mäkelä kertoo että nuorten koulutus kestää noin 3 vuotta ja vanhemmilla opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa tutkinto jopa tätä nopeammin, mikäli hänellä on esimerkiksi korttiluokkien suorituksia pohjalla. Mäkelän mukaan tutkinnon suorittaneiden työllistyminen alalle on erittäin hyvä. Maanrakennus, logistiikka ja varastopuolen osaajat ovat kysyttyjä. Mäkelällä itsellään on 17 vuotta opetuskokemusta takanaan. Tiedusteluun logistiikka alan tulevaisuudesta Mäkelä vastaa lyhyesti ja ytimekkäästi että kuljettajia tarvitaan aina. Automaattiajot yms. avustavat järjestelmät helpottavat kuljettajan arkea, mutta raskaiden ajoneuvojen ja koneiden käyttämiseen liittyy aina oleellisesti turvallisuuden huomioiminen, jonka vuoksi osaavalle kuljettajalle on tarvetta myös jatkossa.

Hannu Stick työskentelee Luksialla kuudetta vuotta. Erikoisammattimies nimikkeellä työskentelevä Stick kertoo että yhteistyö Rotatorin kanssa on toiminut erinomaisesti. Kemiat ja luottamus ovat molemminpuolista.

Kuvat ja teksti: Janne Salomäki