Hyppää sisältöön
Soita
Ketrelän Murska ja Furukawa

Harmaalla läpi kiven

20.1.2020

Furukawa - harmaalla läpi kiven

Japanilainen Furukawa on tunnettu muun muassa iskuvasaroistaan, joita on Suomeenkin tuotu jo 30 vuoden ajan. Kärsämäkisen Keträlän Murske Oy:n positiiviset kokemukset valmistajan tuotteista puolestaan ulottuvat lähes 20 vuoden taakse.

Tasaisten ja lyhyiden lyöntisarjojen kilkatus kaikuu louhoksella, kun Kemin suunnalla rikotetaan kiveä murskaimen murkinaksi. Tavaralle on kysyntää, sillä Perämerentien parantamishanke käy tasaisilla työkierroksilla. Lohkareita pienenetään noin vuoden ikäisellä FRD Furukawa 475FXJ -vasaralla, joka on murskaustoimintaa tällä louhoksella operoivalle Keträlän Murske Oy:lle toinen Furukawa-vasara. Ensimmäinen, F35LN-mallisarjan laite, ostettiin lähes 20 vuotta sitten, yrityskin oli tuolloin vielä Juha-Pekan isän Alpo Hyvölän perustama Saviselän Kaivu Oy.

Sittemmin välissä on ollut pitkä tauko Furukawa-hankinnoissa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö merkkiin oltaisi oltu tyytyväisiä. Päinvastoin, aiempi hankinta on palvellut niin hyvin, että uuden Furukawan hankinta tuli vasta vuosi sitten ajankohtaiseksi, kun peliin tarvittiin suurempaa rautaa.

”Se ensimmäinen on kyllä pelannut hyvin, ja on edelleen käytössä”, kertoo yrittäjä Juha-Pekka Hyvönen. Kiviainesten kysyntä on kuitenkin ollut jatkuvassa kasvussa ja sitä myöten myös yrityksen toiminta. Nyt Keski- ja Pohjois-Suomessa murskataan kolmen ketjun voimin. Ja jokaisella murskalla tarvitaan tietenkin myös vasara. Niinpä harmaita FRD Furukawa -vasaroita on talossa yhtälailla kolme. ”Kolmas vasara, uusin 475, on vain noin kuukauden vanha”, Hyvölä laskeskelee.

Juha-Pekka Hyvölä on kerännyt omakohtaisia kokemuksia FRD Furukawa-iskuvasaroista jo 20 vuoden ajalta. Tärkeimmäksi valintakriteeriksi merkille hän mainitsee erinomaisen hinta-laatusuhteen.

Voimakas ja harvalyöntinen

Mikä sitten on ollut merkkivalinnan taustalla? Valmistajiahan tällä sektorilla on lukuisia. ”Käytännön ominaisuuksista tärkeimpiä ovat iskun teho ja piikin kestoikä. Toisin kuin monet muut vasarat, Furukawa on harvalyöntinen ja tehokas lyömään. Se säästää piikkiä”, Hyvölä toteaa. ”Tarkoista tuntimääristä ei ole pidetty kirjaa, mutta arvioisin tässä piikin kestävän 35% paremmin kuin useimmissa varteenotettavissa kilpailijoissa”, hän jatkaa.

Harvalyöntinen ja voimakas vasara on tuonut hyötyä paitsi tehokkaassa kivenrikottamisessa, myös piikin käyttöiän pidentymisessä. Juha-Pekka Hyvölä arvioi kestoiän olevan noin 35% useita kilpailijoita parempi.

Ja harvalyöntisyys näkyy myös käytännössä täällä louhoksella nähtynä. Kone ei tikkaa ompelukoneen tavoin, vaan lyönnit ovat japanilaistyyppisen rauhallisia ja harkittuja. Kivi antautuu päättäväiselle iskuvoimalle, ei hektiselle rähinälle.

33-55-tonnisille peruskoneille sopivan vasaran iskutaajuus 250-450 lyöntiä minuutissa ja vaikka aiempi F35LN onkin kelpo laite, haluttiin nyt siirtyä suurempaan kokoluokkaan. ”Kolmevitonen jäi vähän pieneksi jo, 475 pystyy hyvin maakiviinkin”, Hyvölä linjaa.

Kestää käyttöä

Kestävyys ei ole kahdenkymmenen vuoden kokemuksella rajoittunut pelkästään piikin pitkään ikään, vaan koko rakenne ansaitsee Juha-Pekka Hyvölältä kehuja. ”Vasara on pysynyt hyvin kasassa, ja huolloilla on pärjätty”, hän kertoo. Näin ollen hankinta on ollut rahansa arvoinen, varsinkin kun hankintahinnaltaan Furukawa on Hyvölän mielestä kustannustehokas. ”Merkkien välisessä vertailussa Furukawa sijoittuu keskihintaiseksi, ja hinta-laatu-suhde olikin ratkaiseva tekijä hankintaa suunniteltaessa.”

Ketrelä FRD FXJ475

Toinen tärkeä asia oli myynnin ja jälkimarkkinoinnin sijoittuminen Keträlän Murskeen mittapuun ja toiminta-alueen suhteen keskeisesti. ”Monella muulla merkillä myynti ja erityisesti huolto on etelässä. Meille Rotatorin Oulun toimipiste on hyvällä paikalla”, Hyvölä kertoo. ”Vaikka huollot teemmekin pääasiassa itse, on esimerkiksi varaosien nopea saatavuus silti tärkeää. Ja se puoli on toiminut todella hyvin”, Juha-Pekka sanoo lopuksi. On aika laittaa jälleen kiveä pienemmäksi.

 

Teksti ja kuvat: Juha Pokki / Koneurakointi