Hyppää sisältöön
Soita
22.11.2018

"Luottoa Hitachiin löytyy ja huoltokin on toiminut erinomaisesti" kehityspäällikkö Seppo Paananen, Keitele Timber Oy.

Keitele Timber Oy:n Keiteleen sahalla käsitellään vuosittain lähes miljoona kuutiota pyöreää puuta. Tästä määrästä oman osansa siirtää Hitachi ZW330-5 -pyöräkuormaaja, joka on yrityksessä uusi tuttavuus, ja vakuuttanut käyttäjänsä luotettavuudellaan.

Keitele Timberin tukkilajittelija on puoli kilometriä pitkä kuljetin, joka syöttää sivuillaan oleville 126 lokerolle puuta 22 metrin sekuntivauhdilla. Tavara on kuljettimella jatkuvassa liikkeessä, ja kentällä tukkeja varastopinoihin sekä niistä edelleen kahden sahalinjan sahapöydille siirtelevä konekalusto vaikuttaa myös kiireiseltä.

Keiteleen laitokselle tulee sisään vuodessa noin miljoona mottia tukkia ja siitä jalostuu vastaavasti 450 000 kuutiota sahatavaraa. Tuotantolaitos on tietenkin pyritty virittämään huippuunsa tehokkuudessa, eikä kuormaajakalustokaan saa tällöin jäädä jalkoihin. Keväällä 2017 Keitele Timber hankki kokeiluluonteisesti Hitachi ZW330-5 -pyöräkuormaajan tukinkäsittelyyn ja nyt reilun vuoden ja 5600 työtunnin päästä hankinta on osoittautunut luottamuksen arvoiseksi.

”Keitele Timberillä on aina ollut omat koneet”, pohjustaa kehityspäällikkö Seppo Paananenkonehankintoja. Hänen mukaansa merkkivalikoima on ollut aiemmin hyvinkin yhteneväinen, mutta historiassa tapahtuneet valmistus- ja maahantuontimuutokset ovat saaneet myös kokeilemaan aika ajoin uutta. Näin päädyttiin ostamaan Hitachi uutena merkkinä tälle kentälle.

Keitele Timber

Luotettavuus on ykkösasia.

”Usein saa haastatteluissa maahantuojille tai valmistajille lähettää myös niitä negatiivisia terveisiä, mutta tällä kertaa ei kyllä voi niin tehdä”, Paananen iloitsee. ”Koneesta on pelkkää positiivista sanottavaa: kone on kestänyt ja huolto pelaa”, hän linjaa. ”Ja mikä parasta, kone on ollut jatkuvasti tuotannossa, mitään ei ole tarvinnut korjata.”

Lajittelussa tehdään kahta vuoroa viitenä päivänä viikossa, ja reilussa vuodessa kertyneet tunnit, lähes 6000, kertovat omaa kieltään koneen käyttöasteesta. ”Luotettavuus on meille koneessa ehdoton ykkösasia ja sitä tämä kone on tarjonnut. Koko tukkikentän väki ja kunnossapitopäällikkö ovat tästä samaa mieltä”, Paananen jatkaa.

Koneesta kertoo mielellään myös sitä tänään aamuvuorossa ajava Tuomo Jauhiainen. ”Eihän tässä ole muuta kuin ajaa vain.” Pitkän päivätyön tällä sahalla tehnyt Jauhiainen laskeskelee ajaneensa kaikkia koneita, joita kentällä on aikojen saatossa ollut. ”Kyllä tämä on muita jouhevampi ja näppärä kone. Se on hyvä asia, kun tätä ikääkin rupeaa kuskille tulemaan”, Jauhiainen nauraa. ”Ja on tällä autokuormiakin purettu. Siinä tämä onkin ihmeellinen, että hydrauliikka jaksaa vääntää koura pystyssä täyden kourallisen ylös. Ei sitä autokuormaa varsinaisella tukkikurottajallakaan saa juuri yhtään sen nopeammin purettua”, hän lisää. ”Kone on myös tasapainoinen, harvoin perä nousee.”

Huolto toimii

Tällä kuormaajalla uskotaan olevan vielä pitkä ura edessään, sillä luottamus on jo lunastettu. ”Kone on yksi tuotannon palikka, eli luotettavuus on isossa roolissa. Toki yksi kone ei tuotantoa vielä vikaantuessaan halvaannuta, mutta aiheuttaa särön ja sitoo enemmän muuta kalustoa. Luottoa Hitachiin löytyy nyt ja huoltokin on toiminut erinomaisesti. Huoltosopimusta ei tehty vain sopimuksen vuoksi, vaan se myös toimii. Kaikki huollot mitä on tehty, on myös tehty hyvin ja osaavasti eikä niitä ole tarvinnut odotella”, Paananen sanoo lopuksi.

 

Faktaa:

Keitele Timber Oy:n Keiteleen sahalaitos kuuluu Suomen suurimpien joukkoon. Laitoksella sahataan kotimaista kuusta ja mäntyä, tuotantokapasiteetin ollessa noin 450 000 m3vuodessa. Puu tulee pääosin Järvi-Suomen alueelta.

 

Katso Hitachi pyöräkuormaajaesite tästä!