Hyppää sisältöön
Soita
Maanrakennus Ville Niemelä Oy
29.1.2020

Avainsanana luotettavuus ja tehokkuus

Maarakennus Ville Niemelä Oy on perustanut toimintansa luotettavuudelle ja turvalliselle tehokkuudelle, jota se pyrkii tarjoamaan asiakkailleen joka tilanteessa. Samaa luotettavuutta ja tehokkuutta yritys vaatii myös yhteistyökumppaneiltaan ja käyttämältään kalustolta. Niinpä ei olekaan sattumaa, että konehankintojen pääkumppaniksi on valikoitunut Rotator.

Vuonna 2012 perustettu kiiminkiläinen Maarakennus Ville Niemelä Oy ollut kovassa kasvussa heti alusta lähtien. Yhdellä kaivinkoneella startannut yritys on lisännyt kalustoaan vuosien myötä runsaasti, ja tällä hetkellä omaa kaivavaa kalustoa on 14 koneen verran. Kaikki ovat Hitacheja, ja tämä linja on pitänyt aivan ensimmäisestä koneesta lähtien.

Toimitusjohtaja Ville Niemelä arvelee, että merkkivalinta on selkeytynyt jo hyvin nuoressa iässä. ”Kotona oli useitakin eri konemerkkejä, mutta kyllä se oli Hitachi silloin kultaisella 90-luvulla, joka oli kovin juttu. Niitä tuli koulussakin piirreltyä vihkot täyteen, ja Hitachilla aloitin kaivamaan jo aivan pienestä pitäen”, Ville muistelee.

Ville Niemelän (oik.) perustamassa yrityksessä työskentelee 45 henkilöä. Yksi heistä on Villen veli Valtteri Niemelä, joka on aloittanut koneenkuljettajana ja edennyt kohteiden työnjohtoon.

Pelkkää nostalgiaa ei kuitenkaan merkkivalinnan takana ole, vaan nykyään asioita perustellaan myös kokemuksen tuomilla realiteeteilla. ”Luotettavuus on Hitacheissa oikealla tasolla. Samoin teho ja käytettävyys. Myös Rotatorin palveluasenne on ollut hyvä, ja palvelua ja varaosia on saatu silloinkin, kun on kiire”, Niemelä kertoo.

Koneiden ja jälkimarkkinoinnin luotettavuuden Ville Niemelä asettaakin merkkivalinnassa ykkösasiaksi, sillä yrityksen urakoiden toiminta on riippuvainen juuri siitä. ”Meille maksetaan tehdystä työstä eikä kulutetusta ajasta. Katu ei etene, jos koneesta on pelti auki. Konetta ostettaessa onkin tärkeä miettiä myös miten nopeasti saat avun, jos ongelmia tulee. Kello alkaa käydä heti, kun puomi pysähtyy, eikä työn tilaajaa kiinnosta mikä koneessa on vikana. Tilaajaa kiinnostaa vain se, ettei työ etene”, Niemelä linjaa. ”Hitachista täytyy sanoa, että koneissa ei ole ollut oikeastaan suurempia ongelmia tekniikan kanssa. Kaivinkoneisiimme tulee yhteensä yli 30 000 tuntia vuodessa, ja siihen suhteutettuna peruskoneista johtuvia seisokkitunteja on ollut todella vähän.”

Maarakennus Ville Niemelä Oy:n pääsuoritealaa ovat kadunrakennus ja tietyöt, kenttä- ja terminaalialueet, rakennusten pohjat ja putkilinjat. Osa töistä suoritetaan pääurakointina, osa alihankintana.

Laatumerkeillä vaikutusta toimintaan

Maanrakennusalan yritys ei ole mitään ilman taitavia ja ammattitaitoisia työntekijöitä, ja Ville Niemelä laskeekin yrityksensä henkilöstön varaan paljon. ”Kasvussa on ollut tärkeätä äärimmäisen ammattitaitoinen henkilökunta”, Niemelä kehuu väkeään. Nykyisin osaavia työntekijöitä ei ole helppo saada, mutta yhtenä mahdollisuutena hyvien tekijöiden kotiuttamiseksi Ville on nähnyt laadukkaat työvälineet. ”Kun talossa on Hitachin kaltainen kärkimerkki ja tuoretta kalustoa, on ollut helpompi saada hyviä ihmisiä tulemaan töihin ja viihtymään töissä. Työkalujen on oltava kunnossa ja laadultaan viimeisen päälle”, Niemelä sanoo. ”Ja yhteneväiset ominaisuudet esimerkiksi hallintalaitteissa ja koneen ajettavuudessa helpottavat tiukan paikan tullen mikäli joutuu tuuraamaan kollegaa”, hän lisää.

Tämänhetkinen kaivavien koneiden valikoima koostuu 13 tela-alustaisesta ja yhdestä pyöräalustaisesta Hitachista. Pienin kone on viisitonninen, mutta muutoin kalusto sijoittuu 15 ja 35 tonnin väliin. Suosituin malli on ZX225 joita on neljä kappaletta, ja sen ympärille sijoittuu muita kokoluokkia tasaisesti ylös- ja alaspäin. ”Kun on sopiva valikoima eri kokoisia koneita, on mahdollista optimoida järkevän kokoinen kone oikeaan työtehtävään ja kohteeseen”, Niemelä tuumii.

Vaikka kalustoa päivitetään tasaisesti ja kanta pidetään tuoreena, on joistakin koneista ollut vaikea luopua. Esimerkiksi tämä talon vanhin kone Zaxis 210LC on luotettavana osa-aikaeläkeläisenä monesti työmailla yhtenä tärkeimpänä koneena.

Variocontrol soveltuu moneen

Monipuolisesti infrarakentamista Pohjois-Suomessa ja tarvittaessa laajemmaltikin urakoiva Maarakennus Ville Niemelä Oy on hankkinut myös kaksi Bomag-jyrää, joista uusin on 13 tonnin työpainoinen BW 213 BVC-5, siis Variocontrol-malli. Tämä automaattisella tiivistyksen optimoinnilla varustettu malli on osoittautunut Niemelän mukaan erittäin toimivaksi ja luotettavaksi ratkaisuksi monenlaisilla työmailla. ”Ilman Variocontrolia pitäisi monella työmaalla olla isompi kone, ja toisaalta tällä samalla koneella tehdä pienempienkin jyrien töitä esimerkiksi pienemmissä kohteissa”, Niemelä summaa. ”Laadunvalvontaa tiivistyksestä teemme myös levykokeilla, ja sillä on saatu samoja tuloksia kuin jyrän mittarilla. Eli siihen voi kyllä nähtävästi luottaa.”

Bomag BW 213 BVC-5 on yksi uusimpia hankintoja, ja Variocontrol-jyrä onkin saanut kehuja monipuolisuudellaan sekä erinomaisella tiivistystuloksellaan.

Luotettavuus ylipäätään nousee Niemelän puheissa usein esille, eikä asiaan tule poikkeusta myöskään puhuttaessa Rotatorista yhteistyökumppanina. ”Rotator kuuntelee meitä ja asioista pystytään keskustelemaan kehittävästi – sekä ennen kaikkea suoraan”, Ville kiittelee. ”Meillä on tavoite kehittyä kaiken aikaa, ja tietysti vaadimme sitä silloin myös yhteistyökumppaneiltamme. Ja Rotatorilla on selvästi halua kehittyä yhtälailla.”

 

Teksti ja kuvat: Juha Pokki / Koneurakointi