Hyppää sisältöön
Soita
Hitachi ZW310

Hitachi ZW310

22 000 tuntia ja moottori sekä vaihteisto yhä alkuperäisessä kokoonpanossaan.

22.11.2018

"Tämä ZW310 -pyöräkuormaaja on kellottanut mittariinsa jo lähes 22 000 tuntia, eikä meno näytä hidastumisen merkkejä" Telamurska Oy:n työpäällikkö Tauno Nieminen

Porilainen Telamurska Oy on legendaarinen murskausalan yritys, jonka historia ulottuu 1980-luvun alkupuolelle. Vuosimallin 2007 Hitachi ZW310 0n edelleen menossa mukana.

Porilainen Telamurska Oy on legendaarinen murskausalan yritys, jonka historia ulottuu 1980-luvun alkupuolelle. Jonkinlaista legendan viittaa voisi sovitella myös yrityksen kalustoon kuuluvan Hitachi ZW310 -pyöräkuormaajan harteille, sillä kone on kellottanut mittariinsa jo lähes 22 000 tuntia, eikä meno näytä hidastumisen merkkejä. Ulkoisesti työn jäljet alkavat jo koneessa näkyä, mutta moottori ja vaihteisto ovat yhä alkuperäisessä kokoonpanossaan.

Vuosimallia 2007 edustava Hitachi ZW310 on poikkeamassa työmaiden välillä Telamurskan hallilla Porissa, jossa käymme katsomassa sitä yhdessä Telamurska Oy:n työpäällikkö Tauno Niemisen kanssa. Kone käynnistetään ja 295-hevosvoimainen kuusisylinterinen moottori herää kauniiseen käyntiinsä. Tauno Nieminen kertoo, että yksi tämän koneen ehdottomia etuja on sen koko työhistorian ajalla ollut voima. ”Kun murskan altakannossa ajettiin useammalla koneella kasalle – tällä, ja vastaavan kokoisilla toisilla merkeillä – tämä meni ylämäessä ohitse”, Nieminen muistelee nyt yli kymmenen vuotta vanhan suorittajan huippuhetkiä.

Toinen koneen valttikorteista on ollut myös perustekniikan kestävyys. ”Tämä kone ei todellakaan ole päässyt helpolla”, Nieminen toteaa. Työ on toisin sanoen ollut luonteeltaan aina sellaista, että koneella on menty eikä ujosteltu. Reilun 5,5 kuution vetoisella kauhalla on viety muutakin kuin terveisiä, eli mielellään mahdollisimman paljon tavaraa kerralla. Tästä huolimatta aiemmin mainittuihin meheviin tuntisaavutuksiin on päästy moottorin voimalinjan ottaessa rasituksen vastaan valittamatta.

Kun kuormaaja aikanaan hankittiin, siihen otetiin samalla huoltosopimus, joka tuolloin 2000-luvun puolivälissä ei suinkaan ollut mikään itsestäänselvyys. Siinä missä nykyään uusien koneiden huoltosopimukset alkavat olla pikemminkin hyväksi todettu sääntö kuin poikkeus, ei niihin vielä joitakin vuosia sitten oikein osattu suhtautua samalla kiinnostuksella. ”Se oli kuitenkin jo silloin toimiva sopimus, Rotator teki kaiken, mitä koneeseen tarvitsi tehdä”, Tauno Nieminen kertoo. Koneen iän kartuttua sopimus jätettiin sittemmin pois, mutta hyvä peruskunto on säilynyt silti ja sitä on toki Telamurskan omalla hallilla myös ylläpidetty.

Työt jatkuvat

Useimmat näistä ensimmäisen sukupolven ZW310-kuormaajista alkavat olla jo vaihtuneet tuoreempiin malleihin, mutta tämä kyseinen yksilö ei ole vielä ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle. Telamurskan palveluksessa oleva kone on itse asiassa tiettävästi ensimmäinen yli 20 000 tuntia Suomessa kellottanut ZW310-yksilö, joskin myös toinenkin vastaavan rajapyykin ylittänyt kone on tiedossa, ja työssä sekin, tosin sahaympäristössä. Tauno Nieminen kertoo, että tämäkin kone lähtee taas lähipäivinä töihin, vaikka onkin hetken huilaillut varakoneena töiden välissä. Telamurska Oy:llä on neljä murskauslaitosta, jotka kiertävät Suomea aina maan keskiosien korkeudelle saakka. Nämä työllistävät luonnollisesti kalustoa myös syötössä ja altakannossa, joten jälkimmäinen tehtävä kutsuu tätäkin konetta tuota pikaa. Ja mikäs on kutsuessa, kun työ on tullut tutuksi tuntien ja vuosien varrella.

Tauno Nieminen Hitachi

 

Faktaa:

Telamurska Oy on 1980-luvulla perustettu perheyritys, joka on tunnettu paitsi kallio- ja soramurskauksesta, myös tela-alustaisten murskausjärjestelmien kehittäjänä yhteistyössä Lokomon, nykyisen Metso Mineralsin kanssa. Telamurska Oy:n pääomistaja Olavi Puputin 1980-luvun innovaatioihin siis perustuvat pitkälti nykyaikaiset tela-alustaiset murskauslaitokset joiden merkittävin valmistaja Metso on. Osa Metso Mineralsin murskaus- ja seulalaitoksista kuuluu nykyisin myös Rotator Oy:n myynti- ja vuokrausvalikoimaan.

 

Katso Hitachi pyöräkuormaajaesite tästä!