Hyppää sisältöön
Soita
Pitkäpuominen Hitachi

Hitachi

ZX350LC-6 SLF

28.11.2019

Hitachi – puomin verran pidemmälle

Vesirakennuksen ammattilainen Suomen Vesityö Oy on luottanut Hitachin kalustoon toiminnassaan jo perustamisestaan lähtien. Kaluston luotettavuus ja toimivuus ovat olleet avainsanoja, joiden perustalle yhteistyötä on rakennettu jo 1980-luvulta lähtien.

Helsinki rakentuu rantoja pitkin, on toteamus, jonka paikkansapitävyyttä ei voi varsinkaan nykyään epäillä. Veden äärelle yhä voimakkaammin levittyvä pääkaupunkiseutu on pääasiallinen työllistäjä myös helsinkiläiselle Suomen Vesityö Oy:lle, jonka pääasiallista toimintaa ovat ruoppaukset, venesatamien ja laiturien rakentaminen, rantojen parantaminen, vedenalainen louhinta ja erilaiset infratyöt, kuten kaapelien ja putkien asennus vedenalaisiin kohteisiin. Kun työkohteet ovat näin vahvasti veden kanssa tekemisissä, täytyy kalustokin täsmätä työkohteisiin sopivaksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kaivavien koneiden varustelu ja rakenteelliset ratkaisut on sovitettu esimerkiksi työlautalta tai rannasta tapahtuvaan ruoppaamisen, leikkauksiin sekä massojen siirtoon. Yksi tällainen konetyyppi on pitkäpuominen kaivinkone, joita Suomen Vesityöllä on ollut käytössä oikeastaan aina. Tätä vesirakentamisen perustyökalua on päivitetty aika-ajoin, mutta merkki on pysynyt vakiona, ja se on Hitachi.

Jo aikanaan oikeille jäljille

”Hitacheja on ollut talossa aina”, laskeskelee Suomen Vesityön ruoppauksista vastaava osakas Ari Laavainen. ”Kyllä, ja yrityksen perustaja Jussi Sorsamo taisi olla aikanaan ihan ensimmäisiä Hitachi-asiakkaita Rotatorille 1980-luvun alussa”, muistelee laiturirakennustoiminnasta vastaava Jukka Laiho puolestaan. Sorsamon vuonna 1980 perustama yritys on Laihon ja Laavaisen omistuksessa, mutta perinteitä noudatetaan edelleen muun muassa konevalintojen suhteen. Tälläkin hetkellä talossa on useampia Hitacheja, joista keväällä 2019 tulleen pitkäpuomisen ZX350LC-6 SLF:n lisäksi ruoppauslautoilla työskentelevät ZX530LC-6 ja ZX670LCH-3. Pienempää kalustoa edustaa vuonna 2018 hankittu ZX130LCN-6 ja vanhinta polvea edustaa jo osa-aikaeläkkeelle päästetty, mutta yhä tänäänkin työssä oleva EX550, joka aloitti jo 2000-luvun alussa kiinteästi asennettuna ruoppauslautalla, mutta siirtyi jokin aika sitten alavaunulla varustettuna kuivalle maalle.

Suomen Vesityo Oy

 

Mikä Hitachissa on sitten ollut se tekijä, joka on saanut merkin pysymään näin vahvasti osana Suomen Vesityön konekantaa? ”Juuret juontavat alkujaan sinne vanhoihin hyviin kauppasuhteisiin, jotka Rotatorin kanssa on aikanaan luotu”, kertoo Laavainen. ”Ja toisaalta hinta-laatusuhde on ollut aina hyvä, ja samaa merkkiä on ollut helppo pitää”, hän jatkaa. ”Tiivistettynä voi sanoa, ettei ole ollut mitään hyvää syytä vaihtaa merkkiä”, Laavainen linjaa.

Kovissa oloissa kestäviä

Huollot ovat Jukka Laihon mukaan uusissa koneissa olleet huoltosopimusperustaisia, ja tämä on parantanut koneiden luotettavuutta entisestään. Myös sopimusten mahdollistama takuuajan pidennys on toki otettu Suomen Vesityöllä mieluisena asiana vastaan. ”Huollot ovat toimineet hyvin, ja meidän tehtäväksemme on jäänyt päivittäisten perusasioiden lisäksi se, että tässä vesirakentamisessa joutuu ehkä hieman normaalia enemmän ennakoimaan huollon ajankohtaa”, Laavainen kertoo. ”Käytännössä se tarkoittaa sitä, että huollon ajankohdaksi sovitaan sellainen hetki, kun kalusto on rannassa tai siirtymässä työmaalta toiselle. Työkohteet ovat usein haastavia lähestyä, ja se vaikeuttaisi huollon töitä huomattavasti.”

Hitachi super long front

Koneiden yleinen kestävyys saa yrittäjiltä myös kiitosta. ”Siihen nähden, minkälaiseen rääkkiin meillä kalusto joutuu, on vikoja ollut todella vähän. Pitkäpuomejakaan ei ole tarvinnut kolmessa koneessa hitsata kuin kerran. Mielestäni se on hyvä suoritus”, Ari Laavainen summaa.

Hiekkaranta rakentuu

Nyt ollaan Helsingin Kruunuvuoren suunnalla, johon rakentuu uusi asuinalue ja siihen liittyen Helsingin Kaupungin tilaamana noin 400 metriä pitkä hiekkaranta. Suomen Vesityö aliurakoi tämän kohteen Terramare Oy:n tilauksesta, ja ruoppaus- ja massanvaihtotyön jälkeen meneillään on parasta aikaa rannan muotoilu. Pitkäpuomi työstää hienoa santaa 3D-aineiston mukaiseen muotoon, ja vaikka syksy on jo ottanut selvästi vallan, voi hyvällä mielikuvituksella nähdä tämän paikan olevan tulevaisuudessa varsin suosittu ajanviettokohde. Harva hiekalla loikoileva tuskin kuitenkaan osaa miettiä, minkälaisella kalustolla tätä aluetta on muokattu. Siltä varalta, että joku haluaa asialla tehdä vaikutuksen auringonpalvojiin, kerrattakoon se nyt. Zaxis 350LC-6 pitkällä puomilla on työpainoltaan 38-tonninen kone, jonka ulottuvuus on 18 metriä. Kauhakoko on 0,7 kuutiota ja kone on varustettu Trimblen koneohjauksella.

 

Teksti ja kuvat: Juha Pokki