Hyppää sisältöön
Soita
31.7.2020

Metsämaiden muokkausta Hitachi ZX135USL-6 kaivukoneella

Metsäkuljetus Meriläinen Oy tekee metsämaan muokkausta kaivukoneilla Pohjois-Karjalan alueella ja laajemminkin. Mika Meriläinen aloitti uransa harvesterin kuljettajana ja lähti metsäkoneyrittäjäksi vuonna 2005.

– Aloitin urakoinnin Metsäkympin alihankkijana Keski-Suomessa ja mukaan toimintaan tuli myös kaivukoneilla tehtävä metsämaan muokkaus. Viitisen vuotta siten muutin takaisin kotiseudulle Joensuuhun ja metsäkoneurakointi jatkui edelleen Stora Ensolle sekä kaivukoneilla Metsähallitukselle, jonka kanssa hyvää yhteistyötä on tehty jo kahdeksan vuoden ajan. Viime keväänä myin pois metsäkoneet, jonka jälkeen on keskitytty täysin kaivukonehommiin metsässä, kertoilee Meriläinen.

Tällä hetkellä metsämaan muokkausta tehdään kahdella Hitachilla ja lisäksi kahden alihankkijan voimin.

– Itseni lisäksi koneitamme ajaa ammattimiehet Vesa Hassinen ja Valtteri Korhonen. Yhteistyökumppaneina urakoilla on Metsä- ja Maansiirto Kastinen Ilomantsista sekä Henri Karvinen Kiihtelysvaarasta, joiden kanssa homma pelaa, kehuu Meriläinen.

Hitachi vakuuttanut

Ensimmäisen Hitachin, käytetyn pitkäperäisen ZX210LC-3-mallin Meriläinen osti vuonna 2012.

– Koneella tehtiin lähinnä kannonnostoa mihin se soveltui oikein hyvin – sitten kantohommat väheni ja myin koneen pois. Kun vuonna 2015 lyhytperäinen Kobelco upposi suohon niin pahasti että se meni lunastukseen, löytyi tilalle Rotatorilta vähän ajettu, kaapelitöissä ollut metsä-alustainen Hitachi ZX135USL-5, kertoo Meriläinen.

Metsäalustainen Hitachi vakuutti Meriläisen ominaisuuksillaan.

– Ajoimme koneella noin seitsemän tuhatta tuntia ilman mitään teknisiä murheita. Hitachin metsäalusta ja -varustelu on mietitty juuri suomalaisiin käyttötarpeisiin. Jotain alustasta kertoo se, että olemme työskennelleet Hitacheilla metsämaastossa yli 11 000 tuntia eikä telat ole pudonneet kertaakaan pois paikaltaan. Niinpä kun vaihto tuli ajankohtaiseksi tein kaupat viime keväänä uudesta 6-sarjalaisesta ZX135USL-6 mallista. Kun sitten saimme Metsähallituksen kanssa sopimuksen 700 hehtaarin laikkumätästys urakasta muutamaksi vuodeksi eteenpäin, niin tarvitsimme lisää konekapasiteettia ja Rotatorin Vesa Vartiainen löysi meille parikymmentätuntia ajetun samanlaisen 6-sarjalaisen esittelykoneen mikä otettiin kesän alla käyttöön. Nyt molemmat koneemme ovat täysin identtisiä myös varustelun suhteen, mikä helpottaa operointia, toteaa Meriläinen.

Tehtävään varusteltu

Hitachin metsävarusteluun kuuluu korotettu suuremman maavaran tarjoava alavaunu 900 millisillä lapuilla; missä on myös järeämmät ketjut ja normaalimallia suurempi alavaunun vetovoima sekä tukisukset. Kestävyyttä tuo suojatut ja vahvistetut johtopyörän kotelot, vahvemmat ylävaunun pohjalevyt ja ajomoottorin suoja. Varusteluun kuuluu lisäksi hyvät työvalot sekä kamerajärjestelmä mikä näyttää kuvaa koneen molemmilta sivuilta ja takaa.

– Käytämme A. Hirvonen Oy:n valmistamia Väkevä-kääntömätästyskauhoja mitkä on muotoiltu juuri oikein, niin että työnjälki on laadukasta ja urakka sujuu nopealla tahdilla. Kauha on kiinnitetty puomin päähän matalarakenteisella Niskakankaan Terästuotteen kätevällä pikakiinnityslaitteella. Molemmissa koneissamme on myös valmius Engconin pyörittäjälle mitä tarvitaan tiehommissa tasauksessa ja luiskanteossa sekä talviteiden teossa. Lisäksi olemme varustelleet koneita mm. säilytyslaatikoilla, ruuan lämmittimillä ja lisävaloilla, sekä tietokoneilla joissa pyörii tarvittavat ohjelmat kuten Woodforce. Asta-ohjelmaan kerätään tiedot tehdyistä mättäistä nappia painamalla, Meriläinen kertoo.

Tarkkaa työtä

Kuuselle mättäitä tehdään suositusten mukaan 1600 hehtaarille ja männylle 1800.

– Hyvänä päivänä ja osaavan kuskin tekemänä valmista istutuspohjaa syntyy yhdellä kaivukoneella kaksi hehtaaria. Mättäät pitää olla huolellisesti tehty: montulla leveyttä 50 cm, pituutta 70 cm, syvyyttä max 20 cm ja mättään korkeus yli 20 cm missä yli kymmenen senttiä ravinnemaata taimea varten. Niinpä kääntömätästyskauhan pitää olla oikein suunniteltu ja siihen tulee vaihtaa kärki- ja perälevy ennen kuin ne kuluvat liikaa jolloin työnjälki alkaa kärsiä. Kun ollaan pehmeillä mailla ja kääntömättääseen alkaa tulla vesi läpi, pitää työmenetelmä vaihtaa ojitus- tai näverömätästykseen, opastaa Meriläinen.

Huoltopalvelut pelaa

Metsäkuljetus Meriläisen molemmissa Hitacheissa on huoltosopimus.

– Vaikka koneet ovat todella luotettavia niin huoltosopimus on järkevä ottaa ja se helpottaa yrittäjän arkea kun loppuu öljyjen kanssa läträäminen. Rotatorin huolto- ja varaosapalvelut pelaavat esimerkillisen hyvin. Huollon ajankohta saadaan sovittua kuljettajillemme parhaaseen hetkeen ja Rotatorin miehet saapuvat paikalle kellontarkasti hoitaen asiat kuntoon, ilmoittaa Meriläinen.

Teksti ja kuvat: Metsäalan Ammattilehti/Janne Jokela