Hyppää sisältöön
Soita
Metso seula
29.3.2019

Metson seula vuokrattuna on paras ratkaisu LL Companyn urakoissa

”Vuokraseula on meille helpoin ja kannattavin ratkaisu erikoistöissä, kun laitetta tarvitaan vain rajattu aika. Metson seulan vuokraus Rotatorilta sujui helposti. Kesken urakan ei pääse tulemaan yllätyksiä, kun vuokraus sisältää aina myös tarvittavan huollon.”

Näin arvioi kuopiolaisen murskausurakoitsija LL Companyn toimitusjohtaja Lauri Lintunen ensimmäistä seulavuokraustaan. Metson Lokotrack ST2.4 -seula oli yrityksellä Rotatorilta vuokralla kahden viikon ajan betonihiekkojen seulonnassa Suonenjoella.

”Pienestä koostaan huolimatta ST2.4 osoittautui yllättävän tehokkaaksi laitteeksi. Se ehti seuloa kaiken, mitä penkasta ehti kaivinkoneella esimurskaimena toimineen satakympin leukaan syöttää. Tuloksena saatiin katkaistuksi puhtaat betonihiekat pois ennen väli- ja hienomurskausta,” Lauri Lintunen kommentoi.

Soraa ja kalliota jalostukseen Suonenjoella

Ysitien vieressä sijaitseva Hukkasenharju Suonenjoella on LL Companylle tuttu murskaus- ja seulontakohde. Yhtiö tekee siellä Savon Kuljetuksen tarpeisiin pari kertaa vuodessa kattavaa lopputuotevalikoimaa. Maaliskuussa sorasta ja kalliosta jalostettiin yhteensä 50 000 tonnin materiaalit.

Vuokraseulaa tarvittiin kivisellä sorapenkalla, jossa ST2.4-seula huolehti LT110-leukalaitoksella tehdyn esimurskauksen jälkeen betonihiekkojen seulonnasta. Sen jälkeen ylitekivet ohjattiin LT300GPS-välikoneelle, hienomurskaukseen LT220D-kara-seulalaitokseen ja loppuseulontaan ST358:aan.

Töitä tehtiin kahdessa vuorossa, jolloin 15 tunnissa syntyi valmista noin 3000 tonnin verran. Seulottuja betonihiekkoja kertyi päivässä noin 2000 tonnia, kahta hiekoitussepelikokoa 800 tonnin verran sekä lisäksi kivituhkaa.

Lumisen talven vuoksi hiekoitussepeliä lähti Suonenjoelta suoraan kasalta murskauksen jälkeen rekoilla Mikkeliin, Varkauteen ja Joensuuhun saakka.

ST2.4-seula pyörii henkilöauton kulutuksella

Tehokkuudestaan huolimatta ST2.4-suorasyöttöseula ei kuluta polttoainetta henkilöautoa enempää. Vuokra-aikana keskikulutus jäi 8 litraan tunnissa, jolloin välitankkausta kesken työpäivää ei tarvittu.

Seulan ylätasolla käytettiin 30 mm:n seulaverkkoja ja alatasolla lyhyellä osuudella 10 mm:n ja pitkällä 8 mm:n verkkoja. Hiekat ja ylitekivet ohjattiin molemmat poikkeuksellisesti sivukuljettimia pitkin. Kuljetinkapasiteetti riitti tähän järjestelyyn hyvin.

Laitehuollossa kuopiolaiselle urakoitsijalle apu löytyy läheltä. Rotatorilla on oma myynti- ja huoltopiste Kuopion Sorsasalossa, ja Metson laitteiden huollosta vastaava Jarmo Hassinen löytyy Siilinjärven puolelta Pöljältä.

”Vuokrataan jatkossakin, kun omat koneet eivät riitä”

Vuonna 2013 perustettu LL Company on kasvattanut määrätietoisesti kalustoaan ja samalla urakointimääriään. Tämän vuoden tähtäin on asetettu noin puoleen miljoonaan tonniin. Sisaryhtiö Kuljetus Lintunen tarjoaa kuljetus- ja maanrakennuspalveluja.

”Laitevuokraus on meille kyllä kustannustehokas ratkaisu. Kun omat koneet eivät riitä, vuokrausta tehdään myös jatkossakin,” Lauri Lintunen uskoo.

 

Teksti ja kuvat: Eero Hämäläinen