Hyppää sisältöön
Soita
Merlo roto kurottaja

Merlo Roto 40.26 MCSS

Kurottaja tehostaa kattoremontteja ja seinäelementtien asennusta

20.9.2019

Katollekin kurottava

Yritystoiminnassa on tärkeää löytää omiin tarpeisiin soveltuvat työkone. Joillekin tämä tarkoittaa uusia lisälaitteita tai uudentyyppisiä koneita. Viken Pelti hankki kurottajan tehostamaan kattoremontteja ja seinäelementtien asennusta.

Tikkakoskelta käsin toimiva Viken Pelti Oy on erikoistunut kattoremontteihin ja rakennuspellityksiin. 30-vuotiaan historiansa aikana yrityksen toiminta on laajentunut tasaisesti. Alun alkaen yritys perustettiin Kivijärvellä, mutta työkohteiden painottuessa keskisempään Suomeen oli aika vaihtaa päätoimipaikkaa. Tätä nykyä liikevaihto lähentelee pian kolmea miljoonaa euroa.

Jyväskylän alueella on viime vuosina rakennettu runsaasti, ja sitä myöten myös Viken Pellillä on urakkaa riittänyt. Erityisen näyttäviä projekteja ovat olleet mm. kauppakeskus Sepän sekä uuden Prisman seinäelementtien ja pellitysten asennukset.

Ensimmäisen kurottajan yritys hankki vuonna 2012. ”Alunperin tarkoituksena oli hankkia kurottaja ainoastaan pihakoneeksi, sillä esim. peltinippujen ja muiden tavaroiden siirtelyä ja lastausta oli runsaasti. Kurottajalle oli kuitenkin jatkuvasti töitä myös työmailla, joten päätimme hankkia toisenkin koneen”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja ja toisen polven yrittäjä Tero Paananen.

Merlolla alusta lähtien

Tällä hetkellä käytössä on kaksi ympäripyörivää Merlo Roto 40.26 -kurottajaa, joiden suurin nostokorkeus on 26 metriä. Idea kurottajan, ja etenkin italialaismerkin, hankkimiseksi tuli yrityksen työntekijältä. ”Meidän ensimmäinen kuljettaja totesi, että se on joko Merlo tai sitten ei mitään. Ilmeisesti mielipide perustui huoltovarmuuteen ja varaosien saatavuuteen”, Paananen muistelee. Italialaisvalmistajalla onkin kurottajarintamalla vankka asema, ja tuoteperhe todella laaja. Pelkästään ympäripyöriviä Roto-malleja on yhdeksän kappaletta. Suurimmat nostokorkeudet ovat 15–34 metriä. Lisäksi kiinteärunkoisia kurottajia on myynnissä niin maatalouden, kuin rakennusurakoitsijoidenkin tarpeisiin.

Ulottuvuus voiman edellä

Uusissa Merlo Roto 40.26 -kurottajissa voimanlähteenä toimii Ivecon 125-kilowattinen moottori, joka täyttää tason 4 eli Stage 4 -päästömääräykset. Merlon nostokyky on 4 000 kiloa. Täyteen 24 metrin korkeuteen saadaan hilattua 1 500 kilon kuorma. Eteenpäin ulottuvuutta on 22,9 metriä.

Viken Pelti onkin käyttänyt omien urakoiden lisäksi Merloa mm. purkutöissä ja rakennusten sisätäytöissä, murskekauhallisen kun saa kipattua varsin kauas sokkelin taakse. Nykyään yrityksen koneet ovat suurimmaksi osaksi omassa käytössä – aiemmin tehtiin kuitenkin runsaasti tuntitöitä myös muille rakennusfirmoille.

Viken Pellin tapauksessa nostovoima ei ole tärkein ominaisuus. ”Meidän käytössä kurottajan tärkein ominaisuus on hallittavuuden lisäksi ulottuvuus, sillä nostettavat taakat ovat suhteellisen pieniä. Esimerkiksi seinäelementit painavat noin 300 kiloa ja katolle nostettavat peltiniput maksimissaan 1 000 kg. Takavuosina asensimme kurottajilla runsaasti elementtejä, mutta nykyään yleisimmät tehtävät liittyvät henkilökoriin, joissa asentajat työskentelevät. Myös kattoremonteissa kurottaja on ehdoton apuväline”, Paananen kertoo.

Monipuolista tekniikkaa

Merlo on harvinainen konevalmistaja, sillä useat komponentit valmistetaan itse. Esimerkiksi akselit ja jopa osa sähkösarjoista on itse suunniteltuja ja toteutettuja. Roto-kurottajiin on saatavana mm. kolme erilaista tukijalkamallia. Yli 20 metrin nostokorkeuksissa turvallisuus on erittäin tärkeää. Useissa asiaan liittyvissä ominaisuuksissa onkin Merlon omia innovaatioita. Vakiovarusteisiin lukeutuu mm. 18 astetta kallistuva ohjaamo, minkä ansiosta korkealle nostaminen on ergonomisempaa ja turvallisempaa, sillä taakalle näkee ilman kurkkimista. Lisäksi MCSS-vakautusohjelmisto osaa vaa’ita kurottajan automaattisesti vaakatasoon. Interaktiivinen Merlin-käyttöjärjestelmä puolestaan säätää automaattisesti kuormituskaaviota esim. tassujen asennosta riippuen, ja hälyttää ajoissa mahdollisen vaaratilanteen uhatessa.

Ympäripyörivät kurottajat eivät välttämättä ole aivan yksinkertaisimpia käytettäviä, eikä kuka tahansa voi toimia kuljettajana. Konetyypille on kuitenkin ominaista, että tyhjäkäyntiä ja odottelua saattaa tulla runsaasti. ”Meillä ei ole Merloille erillisiä kuljettajia, vaan asentajat ajavat myös kurottajaa. Nostotyöt tehdään siis muiden askareiden ohessa”, Paananen valottaa.

Toimintavarmuus tärkeää

Viken Pellin kurottajat ovat vuosimallia 2014 ja 2016, joten Paanasen mielessä on pyörinyt myös kaluston uusiminen. Yhdeksi tärkeimmistä valintaperusteista on osoittautunut työvälineiden toimintavarmuus. ”Meidän toimintamme pyörii vahvasti kurottajien ympärillä, joten niiden täytyy olla toimintavarmoja – muutoin koko työmaa voi pysähtyä. Oleellista on myös varaosien hyvä saatavuus, sillä väistämättä konemiehen elämään kuuluvat myös remontit”, Paananen hahmottelee.

Kattoremonttien tarjoajia on laidasta laitaan. Tarjontaa on isoista ketjuista, kulkukauppiaista ja puhelinmyyjistä aina yhden miehen yrityksiin. Menestyksen ja kannattavuuden kannalta ero syntyy yrityksen luotettavuudesta ja uusiin parempiin työmenetelmiin siirtymisestä – mikä tarkoittaa myös tehokkaisiin ja toimiviin työkoneisiin panostamista.

 

Teksti ja kuvat: Arto Turpeinen. Julkaistu Koneviestissä nro 12/2019