Hyppää sisältöön
Soita

L&S Systems Oy

2.3.2021

Ensimmäinen Hitachi ZX350LC-7 L & S Systems Oy:lle

Reijo Lauren vetää kahta omistamaansa maarakennusalan yritystä: Kojak Oy ja L & S Systems Oy. Toimenkuvassa on monipuolisia maarakennustöitä rakennusten pohjista kunnallistekniikkaan ja infrarakentamiseen. Kalustoa on käytössä paljon. Esimerkiksi kaivukoneita on kaikkiaan lähes 25 kappaletta kokoluokassa 1–60 tonnia. Hitacheja on neljä; 1, 5, 14 ja 35 tonnia.

Uusin hankinta L&S Systems Oy:lle on työvarustuksessa noin 37 tonnia painava Hitachi ZX350LC-7, jonka ensimmäinen työkomennus oli Espoossa, Anfallintien 3,6 kilometriä pitkässä linjauksessa. L & S Systems vastaa Skanskan aliurakoitsijana maansiirtotöistä sekä kunnallistekniikasta ja kadunrakennuksesta kantavaan kerrokseen saakka. Myös louheen ajo Kivenlahdesta Espooseen kuuluu olennaisena osana tähän urakkaan.

Autoja olikin helmikuun alussa sekä louheen että maan ajossa yli 20 kappaletta. Henkilökuntaakin yrityksessä on noin 50.

Hitachin uudistetussa ohjaamossa maata lavoille ja maankaatopaikalle kuljetettavaksi mätti vankalla ammattitaidolla kuljettaja Kari Auvinen. Yli 30 vuoden kokemus ja koneiden kehityksen seuraaminen on sellaista pääomaa, jota työnantajatkin arvostavat. Kari aloitti aikoinaan vipujen heiluttamisen Åkermanin puikoissa, ja sittemmin on tullut kokeiltua merkkejä laidasta laitaan.

Pakkasella kylmän ja märän saven lastaaminen täytyy Auvisen mukaan tehdä maltilla, sillä se jämähtää helposti kiinni lavaan. Varovasti kauha tyhjentämällä kuorman saa jäämään sopivan ”kuohkeaksi” kippaamista varten.

Viikko kaivettu

”Tämä uusi Hitachi on nyt ollut minulla vasta reilun viikon. Edellinen oli 6-perheen Hitachi, mutta kokoluokkaa pienempi. Huomionarvoista on, että melutaso on tippunut korvakuulollakin arvioituna reilusti. Hydrauliikan hallinta on aina ollut Hitachissa huippuluokkaa ja sanoisin, että yksi parhaista. Myös näyttö on nyt uusi, isompi ja varsin selkeä käyttää. Sivukonsolin hallinnat on myös aseteltu uuteen järjestykseen. Ihan kaikkia ominaisuuksia en ole viikon aikana vielä koneesta esiin kaivanut”, aloittaa Auvinen.

Mies jatkaa, että ensimmäisen viikon aikana keskikulutus on ollut noin 15 litraa tunnissa. Lukema pitää sisällään jonkin verran tyhjäkäyntiä eli jatkuvan lastaamisen tai kovan maan kaivamisen aikana kulutus tuosta nousee.

Hitachin hydrauliikkajärjestelmä on uusittu ja kantaa nimeä Trias III. Se pitää sisällään kaikkiaan kolme säätyvätilavuuksista aksiaalimäntäpumppua (2×288 + 1×260 l/min).

”Hitachi lupaa polttoaineen kulutuksen olevan kymmenisen prosenttia pienempi kuin edellisessä mallisarjassa. Nyt uutena on kuljettajaa taloudelliseen ajoon opastava ECO-toiminto. Ohjaamo on tosiaan nyt hieman isompikin kuin aiemmin ja hallinnat on uudelleen sijoiteltu. Vipukonsolit on integroitu penkkiin kiinni ja lcd-näytön koko on kasvatettu kahdeksaan tuumaan. Paitsi Karin mainitsemaa melutasoa, myös ohjaamon värinöitä on saatu oleellisesti entisestään vähennettyä uusien ohjaamon kumityynyjen avulla”, jatkaa Rotatorin tuotepäällikkö Jani Kuitunen.

”Kuljettajaa ajatellen mainittakoon vielä, että käytössä on nyt Bluetooth, handsfree ja usb-liitin. Niiden avulla voidaan eri medialaitteita ottaa helposti käyttöön. Kamerajärjestelmä tarjoaa 270 asteen lintuperspektiivin näkymän koneen ympärille, mikä lisää turvallisuutta työmaalla”, jatkaa Kuitunen.

Ennakoivaa huoltoa edesauttavat öljysensorit, jotka välittävät reaaliaikaista tietoa moottori- ja hydrauliikkaöljyn kunnosta. Moottori on täysin sama kuin kuutossarjalaisessa eli kuusisylinterinen Isuzu 6HKI (210 kW). Tehokin on ennallaan.

Yli 50 vuotta maarakentamista

Reijo Laurenin jo edesmennyt isä aloitti maarakennushommat vuonna 1969. Kuuttakymmentä ikävuotta lähestyvän Reijon 27-vuotias poika edustaa yrityksessä jo kolmatta sukupolvea.

”Isä sanoi aikanaan, että jos et mistään muusta leipääsi saa, niin näihin maarakennushommiin rupeat sitten vasta viimeisenä”, virnistää Lauren.

Vuosien mittaan mies yrityksineen on ollut osallisena monissa merkittävissä hankkeissa kuten Raisio-Nousiainen ja Lohja-Muurla moottoritieurakoissa. Lahden kehätiellä oli alkuvuodesta 2021 käynnissä vielä jälkitöitä. Siellä takana oli noin 1,5 miljoonan kuutiometrin maansiirrot. Lauren luettelee edellä mainittujen lisäksi runsaasti isoja hankkeita, joissa on siirretty valtavia määriä maamassoja ja kiveä. Uusia hankkeita oli myös alkamassa useita.

”Tarjouspyyntöjä on edelleen liikkeellä ja rakentaminen jatkunee hyvällä tasolla tänäkin vuonna. Ongelmaksi näyttää muodostuvan osassa töistä hintatason tolkuton polkeminen. Jotkut tarjoavat esimerkiksi tuollaista 30 tonnin kaivukonetta töihin alle 60 euron tuntihinnalla”, ihmettelee Lauren.

”Koneet ja ammattitaitoiset kuljettajat muodostavat tärkeän lenkin meidänkin toiminnassamme. Kun valitsemme koneita, on kuljettajan mielipiteellä, koneen ominaisuuksilla ja maksettavalla välirahalla tietenkin kaikilla oma merkityksensä. Kaikkein tärkeimpänä pidän kuitenkin jälkimarkkinointia. Usein maahantuojan organisaatiomuutokset tai edustusten siirtymiset aiheuttavat ainakin väliaikaista palvelutason laskua. Rotator on pitkäaikainen sekä kokenut Hitachin maahantuoja ja huolto toimii kaikissa tilanteissa. Arvostan nopeaa avunsaantia, kun tarve sille tulee merkistä riippumatta aina joskus eteen”, filosofoi Lauren.

”Tilaajat vaativat nyt jo usein viimeisintä päästötekniikkaa työmaillensa. Nykykoneiden, kuten tämän uuden Hitachinkin, pakoputken pää on harmaa. Ennen näitä päästörajoituksia sai sormen aika nokiseksi autojen ja koneiden pakoputkien päistä. Valovuosi on kuljettu koneiden kehityksessä. Tosin joissain kohtaa on jo menty ehkä hieman sen ylikin, mitä todellisuudessa käyttäjä tarvitsee”, lopettaa Lauren.

Erilaisten maansiirtotöiden ohella Laurenin yritykset tekevät muun muassa kalliokiilausta, ponttausta, linjasaneerauksia ja onpa kalustossa harvestereitakin. Kolmella tiehöylällä tasoitetaan esimerkiksi teiden ja katujen jakavia ja kantavia kerroksia, tarkimmillaan 30 millimetrin tarkkuuteen.

Jokapaikan höyläksi itseään kuvaileva Reijo käy tarpeen mukaan tuuraamassa kuljettajia ja ajamassa eri koneita työmailla. Etenkin tiekarhu on usein käskytettävänä. Kuskeja sille kun ei tahdo mistään enää löytyä. Eri työmaiden junailut hoitavat palkkalistoilla olevat seitsemän mestaria, joten Reijolla jää aikaa näin myös siihen ruohonjuuritason työhön.

Juha Myötämäki

Ota yhteyttä konemyyntiin

Täydennä konehankintaasi huoltosopimuksella