Hyppää sisältöön
Soita
4.6.2020
Jorma Puhakka

Monikäyttöiset Merlo-kurottajat

Kurottajat ovat koneiden kameleontteja. Niiden käyttö kasvaa ja monipuolistuu koko ajan. Kurottajia käytetään muun muassa rakennustyömailla, teollisuudessa, telakoilla, kaivoksissa ja maataloudessa.

Kokemukseni mukaan osa asiakkaista mieltää kurottajat pelkästään rakennustyömailla käytettäviksi koneiksi ja yllättyy niiden monikäyttöisyydestä. Joskus esimerkiksi trukkia tai henkilönostinta etsinyt asiakas onkin lopulta päätynyt ostamaan kurottajan.

Rotator on tuonut maahan vuodesta 1995 italialaisia Merlo-kurottajia, jotka tunnetaan laadukkaina ja luotettavina koneina, joiden elinkaarikustannukset ovat alhaiset. Asiakkaat arvostavat myös sitä, että Merlot ovat ulkomitoiltaan kompaktimpia kuin kilpailijoiden vastaavat mallit ja että koneen ergonomiset ratkaisut ovat kuljettajaystävällisiä. Näitä ovat esimerkiksi hyvä näkyvyys ohjaamosta joka suuntaan sekä älykäs kahdennettu kuormanvalvonta.

Merlo on italialainen perheyritys, jonka liikevaihto oli vuonna 2019 yli 400 miljoonaa euroa. Vuonna 1964 perustetun Merlon filosofiana on näyttää markkinoilla tietä eikä seurata muita, ja yritys käyttää tuotekehitykseen joka vuosi 8,5 prosenttia liikevaihdosta. Merlon patentoimia keksintöjä on käytössä muidenkin kurottajavalmistajien laitteissa.

Merlo valmistaa itse yli 90 prosenttia koneiden osista modernilla tehtaallaan Italian Cuneossa. Panostamalla tuotannon automatisointiin ja robottien käyttöön yritys on pystynyt takaamaan tuotteiden korkean ja tasaisen laadun. Tehtaan vuosituotanto on noin 6000 konetta, ja yli 90 prosenttia tuotannosta menee vientiin.

Merlolla on kurottajamarkkinoilla markkinajohtajuus useissa Euroopan maissa. Suomessa erittäin suosittuja ovat olleet ympäripyörivät Roto-kurottajat, joissa Merlolla on noin 50 prosentin markkinaosuus.

Monenlaisessa käytössä rakennustyömailla ja teollisuudessa

Yleisimmin kurottajia näkyy rakennustyömailla, joissa niitä käytetään mm. materiaalinsiirtoon ja henkilönostoihin. Myymme myös kiinteärunkoisia kurottajia, mutta rakennuspuolelle toimittamistamme kurottajista yli 70 prosenttia on ympäripyöriviä Roto-malleja, jotka mahdollistavat 360 asteen työskentelyn.

Uusiutunut Roto-mallisto on saanut erittäin hyvää palautetta asiakkailta. Sitä on kehuttu muun muassa tarkkuudesta, nopeudesta ja ulottuvuudesta. Hydrauliikan tehokkuuden ja uuden kuormanvalvonnan ansiosta koneella voi viedä samanpainoisia taakkoja kauemmas kuin ennen.

Enemmistö rakennuspuolen asiakkaista on urakoitsijoita ja konevuokraamoja, jotka vuokraavat kurottajia joko kuskin kanssa tai ilman kuskia. Ympäripyörivät kurottajat vuokrataan useimmiten kuskin kanssa eli ns. Mies ja Merlo -palveluna.

Teollisuuslaitoksissa käytetään Merlon Compact-kurottajia mm. kunnossapidossa ja materiaalinsiirrossa. Teollisuuden käytössä ketterät ja ulottuvat kurottajat korvaavat usein nelivetotrukin, ja henkilökorin avulla ne soveltuvat myös lampunvaihtoon ja muihin henkilönostotehtäviin.

Loppuvuodesta myyntiin ovat tulossa Merlon e-Worker-sähkökurottajat, jotka toimivat 100-prosenttisesti sähköllä. e-Worker-malleja kohtaan on jo nyt kovaa kiinnostusta. Esimerkiksi elintarviketeollisuuden puolella on tarvetta käyttökustannuksiltaan edulliselle, ympäristöystävälliselle ja hiljaiselle koneelle, josta ei tule päästöjä.

 

Kaivoksiin, telakoille ja ratakiskotyömaille

Merlon kurottajia käytetään myös kaivoksissa ja louhoksissa. Maan alla Roto-kurottajat soveltuvat mm. varustelutöihin eli vaikkapa ilmanvaihtokanavien ja sähkölaitteiden asennukseen sekä rusnaukseen. Maan päällä käytetään suuritehoisempaa Panoramic-kalustoa mm. raskaaseen materiaalinsiirtoon ja louhosautojen renkaiden vaihtoon rengaspihtien kanssa.

Olemme toimittaneet Merlo-kurottajia myös telakoille, ja esimerkiksi Turussa Mayerin telakalla on 12 kiinteärunkoista Panoramicia ja yksi Roto. Telakan logistiikasta vastaavan Pernotransin käytössä kurottajat ovat korvanneet pyöräkuormaajat materiaalin kuljetuksessa ja nostoissa, ja talvella niitä käytetään telakka-alueella myös lumitöissä.

Kurottajien monikäyttöisyydestä kertoo sekin, että olemme toimittaneet Merloja myös ratakiskotyömaille junaratojen sähköistykseen ja huoltotöihin.

 

Kasvua maatalouspuolella

Keski-Euroopassa kurottajia menee paljon maatalouskäyttöön, ja siellä kurottajia on melkein jokaisella isommalla tilalla. Suomessa kurottajien käyttö on ollut maatalouden piirissä tähän asti vielä vähäisempää, mutta käyttö on kasvussa.

Maatalouskurottaja on ketterä ja ulottuva maatalouden yleiskone, jolla voi hoitaa sellaisia töitä, jotka aikaisemmin on tehty pyöräkuormaajilla, traktorilla ja henkilönostimilla, kuten apevaunun täyttö, kuormien lastaukset ja purut sekä paalien veto.

Rotator aloitti Merlojen myynnin maatalouspuolelle Suomessa vuonna 2012. Myyntimäärät ovat pikkuhiljaa kasvaneet, ja monella tilalla, johon on ostettu Merlon Compact- tai Turbofarmer-kurottaja, on huomattu, että kurottaja on monikäyttöisyytensä takia eniten käytetty kone.

 

Yhteinen Merlo-perhe

Merlolla on vahvana ajatus Merlo-perheestä, johon kuuluvat valmistajan edustajat, maahantuojat ja asiakkaat. Perheenjäsenistä pidetään huolta, ja jos asiakkailla on ongelmia tai toiveita esimerkiksi lisälaitteiden suhteen, heitä kuunnellaan.

Olen tehnyt Rotatorilla töitä Merlo-myynnin parissa jo 20 vuotta. Yhteistyö on tiivistä. Olen käynyt Merlon tehtaalla yli 50 kertaa, ja kaikki yhteyshenkilöt ovat tulleet tutuksi vuosien varrella. Kaikki se palaute, mitä saamme kentältä, on helppo viedä eteenpäin tehtaalle.

Perheajattelu näkyy myös siinä, miten me rotatorilaiset palvelemme asiakasta. Kaikkiin kurottajakauppoihin liittyy käyttökoulutus, ja pidämme huolta asiakkaista kaupanteon jälkeen. Osaava henkilökuntamme – myyjät, tekninen tuki, varaosat ja huolto – vastaa siitä, että Merlo-perheenjäsentä ei jätetä pulaan.

Asiakkaalle tulee kalliiksi, jos kone seisoo korjausta odottamassa, ja asiakkaat arvostavat sitä, että apua on saatavilla nopeasti. Yksikin asiakas kertoi saaneensa apua teknisestä tuestamme jo ennen aamukuutta.

Rotatorin jälkipalveluverkosto kattaa koko Suomen, joten olipa kone missä tahansa, me pääsemme huoltamaan ja korjaamaan sen lyhyellä vasteajalla.

Olemme olleet markkinoilla yli 60 vuoden ajan ja haluamme tulevaisuudessakin tehdä asiat mahdollisimman hyvin.

 

Jorma Puhakka

Myyntijohtaja

jorma.puhakka@rotator.fi