Rotatorin ja Hitachin yhteistyö

Hitachin ja Rotatorin yhteistyö kestänyt jo 30 vuotta

30 vuotta sitten…

Rotator oli 1980-luvun alussa pitkään edustanut International Harvester Co:n maarakennuskoneita Suomessa, mutta päämiehen ajautuessa vaikeuksiin, menestyvä yhteistyö hiipui.

Onneksi Rotatorilla oli jo hyvät yhteydet Japaniin maarakennuskoneita valmistavaan teollisuuteen ja erinomaiset kokemukset japanilaisista tuotteista.  Rotator Oy aloitti ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä japanilaisten kaivukoneiden maahantuonnin solmimalla edustussopimuksen Hitachi Construction Machineryn Co. Ltd:n kanssa.

Ensimmäinen Suomeen toimitettu Hitachi kaivukone oli tela-alustainen mallia UH 081 (työpaino n. 18,5 t) ja se luovutettiin Karkkilan Kaivuu- ja Kuljetus Oy:lle 19.4.1983.  Ensimmäisen vuoden aikana toimitettiin yhteensä 10 kpl kaivukonetta, joista 9 oli mallia UH 081 ja 1 oli isompaa mallia UH 121 (työpaino n. 26 t).

UH-1-sarja uudistui pian UH-3-sarjaksi, myynti kasvoi voimakkaasti ja vuoden 1986 lopussa oli toimitettu jo 76 kpl Hitachia Suomeen.

Uusi EX-sarja tuli markkinoille vuonna 1987 ja se edusti oman aikansa ehdotonta huippua. Sen eri teknisille innovaatioille oli myönnetty yhteensä 46 patenttia. EX-sarjassa oli ensimmäisen kerran elektronisesti ohjattu hydrauliikan ja moottorin hallinta, hydraulinen esiohjaus sekä polttoainetta säästävä E-asento.

Seuraava dokumentoitu merkkipaalu on 20.6.1988, jolloin 200. Hitachi, mallia EX 300 LC, luovutettiin Maanrakennus Oy Laatutyölle.

Erityisen suosituksi malliksi nousi EX 100 M, joka oli tarkoitettu työskentelyyn pehmeällä maaperällä kuten metsien ja soiden ojitukseen. Siinä oli leveät telat ja suuri maavara ja vetovoima.

Fiatin ja Hitachin yhteistyö

1980-luvulla Hitachi ja Fiat-Allis perustivat yhteisyrityksen nimeltä Fiat-Hitachi Excavators S.p.A.  Hitachin tekniikkaan perustuva kaivukonemallisto valmistettiin Torinossa. Suomessa myytiin jonkin aikaa sekä Italiassa valmistettuja Fiat-Hitacheja Työväline Oy:n toimesta että Japanissa valmistettuja Hitacheja Rotatorin toimesta. Suuren laman aikana Työväline lopetti toimintansa ja sekä Fiat-Hitachin että Hitachin myynti keskittyi Rotatorille.

Fiatin ja Hitachin yhteistyö jatkui menestyksekkäästi koko 90-luvun kunnes 2000-luvun alussa tiet erkanivat ja Hitachi jatkoi omalla tuotemerkillään. Vuonna 2002 Hitachi perusti kokoonpanotehtaan Amsterdamiin, josta valtaosa Euroopassa myytävistä koneista nykyisin tulee. Yli 50-tonnin kaivukoneet valmistetaan edelleen Japanissa.

Painoluokat kasvavat

Kaivosteollisuuden yhä suurempaan ja tehokkaampaan lastaus- ja kuljetustarpeeseen liittyen yli 100 t. painoluokan kaivukoneiden myynti alkoi 90-luvun lopulla. Ensimmäinen EX 1100 painoluokassa 110 t toimitettiin 1998 E. Hartikainen Oy:lle Siilinjärven kaivokselle. Seuraava harppaus tapahtui 2003, jolloin ensimmäinen EX 1900 painoluokassa 190 t toimitettiin Wasa Dredging Oy:lle ruoppaajan peruskoneeksi, ja E. Hartikainen Oy:lle 2004 Siilinjärven kaivokselle. Vuonna 2008 toimitettiin Talvivaaran kaivokselle ensimmäinen EX 3600 kaivukone painoluokassa 360 tonnia ja toinen vuonna 2010.

Hitachin louheautomallisto on myös saanut hyvän jalansijan Suomessa, esimerkiksi EH 3500 AC II-mallin dumppereita kokonaispainoltaan 325 t on käytössä 8 kpl Talvivaaran kaivoksella vuodesta 2008 alkaen.

Huippulaadukas Hitachi ja Rotatorin kattavat lisäpalvelut

Alusta alkaen ominaista Hitachin kaikille koneille on ollut helppo ja täsmällinen hallittavuus, tehokas ja tuottava, polttoainetta säästävä hydrauliikka, alhaiset korjauskulut sekä hyvä jälleenmyyntiarvo.

Rotator on järjestelmällisesti panostanut toimivaan huolto- ja varaosapalveluun, asianmukaisiin toimitiloihin sekä henkilökunnan ja sopimushuoltajiemme koulutukseen. Varustelemme lisäksi jokaisen koneen omissa tiloissamme jotta voimme varmistaa kaikkien lisälaitteiden oikean ja turvallisen toiminnan.