Historia

Rotatorilla osaamisen taustalla on 60 vuoden näköalapaikka suomalaiseen konealaan. Joulukuun 29. päivä perustettiin ja 26.2.1954 rekisteröitiin yhtiö, jonka tarkoituksen oli erilaisten koneiden ja koneistojen ostaminen, niiden myyminen ja välittäminen sekä vuokralle antaminen kuin näiden huolto”. Yhtiön nimeksi tuli Rakennuskone Oy. 60 vuoden aikana yhtiö on elänyt läpi yhteiskunnan taloudellisen ja rakenteellisen muutoksen, edustukset, johto ja omistajat ovat vaihtuneet, mutta pääajatus on säilynyt. Tarjoamme asiakkaille maailmaan johtavia tuotemerkkejä ja palveluja, joiden avulla asiakkaamme voivat menestyä omassa liiketoiminnassaan.

Rotator vuosikymmenittäin:

1950-luku
Toiminta käynnistyi Lokomo-tuotteiden ja Deutz-raivaustraktoreiden ja puskukoneiden myynnillä osana Lokomon toimintaa. Alkuperäinen nimi Rakennuskone muuttui pian Tampereen rakennuskone Oy:ksi.

 

1960-luku
Ensimmäisen oman henkilökunnan palkkaus, nimen muutos Rotator Oy:ksi. Myyntiin, huoltoon ja varaosiin palkattiin lisää väkeä, huolto jaettiin Lokomon kanssa. Lukuisia uusia edustuksia, joista 1967 aloitettu yhteistyö Bomagin kanssa jatkuu tänäkin päivänä. Rotator on myös Bomagille yksi pitkäikäisimmistä yhteistyökumppaneista.

 

1970-luku
Rotatorin taival itsenäisenä yrityksenä alkoi, kun sen emoyhtiö Lokomo Oy myytiin Rauma-Repolalle. Rotatorin omistus siirtyi Virkkusen perheen omistamalle holding-yhtiölle. Tampereen pääkonttori päätettiin perustaa. Maansiirtokoneiden lisäksi yhtiö siirtyi myös muille toimialueille kuten trukkeihin ja henkilönostimiin. Uusia merkittäviä ja edelleen jatkuvia edustuksia 1970-luvulla olivat Tadano, Nissan, JLG ja Dinolift. Rotator on maailmanlaajuisesti Tadanon pitkäaikaisin maahantuoja.

Rotator siirtyi 1970-luvulla myös takaisin vuokrausbisnekseen, joka yhtiöitettiin omaksi tytäryhtiökseen. Vuokraustoiminnassa keskityttiin erityisesti ilmakompressoreihin, henkilönostimiin ja trukkeihin. 150 vuokrakoneen kalusto oli tuohon aikaan merkittävän kokoinen.

 

1980-luku
1980-luvulla Rotator solmi merkittävän yhteistyösopimuksen Hitachi Construction machineryn kanssa ollen ensimmäinen japanilaisia kaivukoneita maahantuova yhtiö. 1980-luvulla yritys menestyi ja investoi voimakkaasti myös yritysimagoon. Panostus imagoon ja erinomaiset edustukset nostivat Rotatorin merkit Bomagin, Dinon, Hitachin ja JLG markkinajohtajiksi omilla alueillaan. Hitachin lisäksi uusia edustuksia olivat edelleen jatkuva Furukawa.

 

1990-luku
1990-luvulla myös Rotatorin toimintaa leimasi koko yhteiskuntaa kurittava lama. Myynti laski muutaman vuoden aikana rajusti, mutta hyvä päämies- ja asiakassuhteet sekä jäljelle jääneen henkilökunnan voimakas sitoutuminen mahdollistivat nopean toipumisen. Omistajavaihdoksen jälkeen Rotatorin omisvuonna 1998 omistajaksi tuli Captum Group. 1990-luvulla edustukseen tuli myös Merlo sekä Fiat-Allis ja myöhemmin omistusjärjestelyjen myötä Fiat-Hitachi.


2000-luku
2000-luvulle siirryttäessä Rotator on jatkanut kasvua. Yli kuusikymppinen yhtiö on yksi toimialan kokeneimmista toimijoista, jonka asema markkinoilla on vahva. Toiminta on laajentunut seitsemälle paikkakunnalle, mikä mahdollistaa osaltaan laajan, laadukkaan ja joustavan asiakkaiden palvelun. Vuonna 2007 valmistunut uusi pääkonttori Pirkkalassa on Rotatorin merkittävä satsaus varustelu-, huolto- ja varaosatoiminnan kehittämiseen entisestään. Uusia edustuksia 2000-luvulla ovat olleet Ljungby (edustus päättynyt, Atlet (nykyään Atlet by UniCarriers), Maeda, Bell, Combi Wear Parts, Holland Lift, Trackunit ja uusimpana Johnston. Myös toimipisteitä on tullut lisää, viimeisimpänä Turkuun vuonna 2018 valmistuvat tilat.

 

Lue Rotatorin tarina kokonaisuudessaa PDF:nä.