Hyppää sisältöön
Soita

Maxus

e-Deliver 3 ja 9 koeajossa

13.8.2021

Kivirock koeajoi Maxus sähköpakettiautot

Pakettiautokaupan Jymy-yllättäjä

Maxus hakee täysin uutena automerkkinä jalansijaa Suomen kasvavasta sähköautomarkkinasta henkilö- ja tavara-automallien voimin. Hyötyautopuolelle Maxuksella on tarjolla kaksi mielenkiintoista pakettiautomallia: e-Deliver 3 ja e-Deliver 9. Kivirock tutustui uutuuksiin.

Maxus on osa kiinalaista SAIC Motor Corporation Ltd.-konsernia, joka on liki 20 eri automerkillään maan suurimpia, ellei peräti suurin autovalmistaja. Kokoluokasta kertoo jotain se että kuluvan vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana SAIC:n myynti nousi yhteensä 1,56 miljoonaan autoon. Konsernin lukuisilla autotehtailla valmistuvat omien automerkkien: Maxus, MG ja Roewe:n lisäksi useimmat Kiinassa myytävistä länsimaisista automerkeistä, kuten esimerkiksi Volkswagen, Audi ja Cadillac.

SAIC:n Maxus -automerkin Ruotsin, Norjan ja Suomen maahantuonnista vastaa norjalainen perheyhtiö RSA. Suomeen tämän vuoden alussa rantautuneen Maxus automerkin tuoteportfolio kattaa monipuolisen ja kasvavan täyssähkökäyttöisten henkilö- ja hyötyautojen malliston. Maxus valmistaa myös polttomoottorin voimin kulkevia malleja, mutta ne eivät, ainakaan toistaiseksi, sisälly pohjoismaiden tuontiohjelmaan.

Uunituoretta, kokoluokassaan poikkeuksellisen pitkään jopa yli 350 km toimintamatkaan yltävää Maxus e-Deliver 9 pakettiautoa saa umpikylkiauton lisäksi myös alustamallina.

 

Pätkää ja pitkää

Hyötyautoasiakkaita Maxus kosiskelee puoleensa noin Hiacen kokoisen e-Deliver 3:n ja suurten pakettiautojen kokoluokkaan sopivan e-Deliver 9:n voimin. Näistä ensin mainittua tarjotaan 4,8- ja 6,3 -kuution kuormatilalla. Kookkaamman e-Deliver 9:n rahtiosastovaihtoehdot ovat 9,7- tai 11 -kuutiometriä.

e-Deliver 9:ä saa umpipakettiauton ohella myös alustamallina sekä kuorma-autona, mikä antaa merkille mielenkiintoisen valtin kilpailussa asiakkuuksista. Hinnastossa on peräti yhdeksän erilaista varianttia e-Deliver 9 mallista.

Tavaratilassa ei ole moitteen sanaa. Lastausaukot ovat riittävän suuret ja kuormansidontapisteet vaikuttavat tukevilta. Kuormatilaa on koripituudesta riippuen vajaasta 10 kuutiosta reiluun 11,5 kuutiometriin. Kantavuutta noin 1200 kg ja vetokykyä 1500 kg. Asiallinen ja liukumaton kuormatilan lattiapinnoite on vakiotavaraa.

Valmistajan ilmoittaman suurimmat hyötykuormat Maxus e-Deliver 3:lle ovat 860 – 1000 kg välillä ja vetomassat max 750/1200 kg. Maxus e-Deliver 9:lle vastaavat massat ovat 860 – 1200 kg ja 750/1500 kg. –

Kovia lukemia täyssähköautolle!

Toimintamatkaa

Sähköautoista puhuttaessa keskustelu kääntyy ennen pitkää toimintamatkaan. Maxus e-Deliver 3:sta on saatavilla sekä 35- että 52,5 kWh:n akustolla. Pisimmän ilmoitetun toimintamatkan ollessa reilut 340 km. Suurempaa e-Deliver 9:ä on tarjolla peräti kolmella eri akkukapasiteetilla: 51,5 kWh, 72 kWh ja 88,5 kWh. Pisimmän ilmoitetun toimintamatkan yltäessä yli 350 kilometriin, mikä tarkoittaa yli kaksinkertaista toimintamatkaa muihin tämän kokoluokan pakettiautoihin verrattuna.

Pienempää e-Deliver 3 pakettiautoa saa kahtena koripituutena 4,8-6,3 kuution rahtitilalla.
e-Deliver 3:n kuormatilaan on sovitettu Sortimon ajoneuvokalusteet. Lupavalta vaikuttaa.

Maahantuojan mukaan Maxus ilmoittaa akkujen kapasiteetit nettoarvoina eli todellisena hyödynnettävänä kapasiteettina.

Molemmissa mallivaihtoehdoissa on mahdollisuus sekä koti- että pikalataukseen, parhaimmillaan yli 60 kWh:n teholla.

Valmistajan mukaan Maxus e-Deliver 3:n lataus sujuu integroidulla 7,2 kW-laturilla ja akun kapasiteetista riippuen 6 – 8 tunnissa. Pikalaturilla akusto latautuu 20:stä 80 prosentin tasoon noin 45 minuutissa. Maxus e-Deliver 9 latautuu pikalatauksessa 80 % varaustasoon 36 – 45 minuutissa.

Petrattavaakin on, sillä kummassakaan mallissa ei ole auton esilämmitysmahdollisuutta latauksen yhteydessä. Toisin sanoen ohjaamon esilämmitys tulee järjestää erillisen lisälämmittimen avuin.

Maxuksen maahantuonnista kerrotaan asian olevan tiedossa ja valmistajan suuntaan välitetty.

Maxus myöntää tavara-autojen akuille 8 vuoden tai 160 000 km takuun. Molempien mallien tehdastakuu on 5 vuotta tai 100 000 km.

Tyyliä ja varusteita

Siinä missä Maxus e-Deliver 3 on oman näköisensä auto, voi Maxus e-Deliver 9:stä löytää tuttuja piirteitä. Yhtä kaikki molemmat mallit sulautuvat onnistuneesti muun liikenteen sekaan.

Molempien mallien ohjaamoratkaisuja voi luonnehtia paitsi ilmeeltään pirteiksi myös asiallisiksi ja toimiviksi. Etenkin suuremman eli e-Deliver 9:n kojelautaa voisi luonnehtia jopa veistokselliseksi.

e-Deliver 9 ohjaamo on mitoitettu Eurooppalaisille kuljettajille. Kojelauta on kuin paremmassakin edustusautossa.

Kaikki tarvittava on hyvin käsillä ja erikseen kehuttakoon oleellisimpien toimintojen ja avustimien pikakytkimien sijoittelua ja muotoilua. Nappulat ovat sen verran kookkaita ja selkeästi merkittyjä että käyttö sujuu myös hansikkaat kädessä. Likinäköinen arvostaa kojelaudan keskelle sovitettua kosketusnäyttöä, joka on e-Deliver 9:ssä halkaisijaltaan peräti 10-tuumainen.

Mittaristot ovat molemmissa malleissa yleisilmeeltään varsin perinteisiä. Ajotietokone kertoo lähes kaiken tarvittavan, mukaan laskettuna moottorin kierrosluvun.

Istuinmukavuus on asiallisella tasolla ja etenkin e-Deliver 9:n kuljettajan istuimen pituussäätövarat ovat varsin riittävät. Monitoimiohjauspyörä säätyy ainoastaan korkeussuunnassa.

Maxus e-Deliver 9 -mallin ohjaamo on tilava ja nykyaikainen

Eurooppalaiseen makuun hyvin istuvan muotoilun lisäksi Maxus hellii kuljettajaansa kattavalla vakiovarustelulla ja kuljettajaa avustavien järjestelmien runsaudella. Varusteiltaan kattavamman e-Deliver 9:n varusteisiin sisältyy mm. katvealueen valvontajärjestelmä, hätäjarrutusavustin, kuusi turvatyynyä, kaistanvaihtoavustin ja adaptiivinen vakionopeudensäädin.

Pykälää silmään

Ajossa e-Deliver 9 yllätti ominaisuuksillaan. Ohjaus on tarkka ja tunnokas, ajettiin sitten asfaltilla tai santatiellä. Jousitus on asiallinen ja maavaraa on asiallisesti.

Akut on useiden kilpailijoiden tapaan sovitettu rahtiosaston alapuolelle, mikä vaikuttaa positiivisesti suuntavakauteen. Akustojen suojaus vaikuttaa asialliselta ja kun kerran auton alle on kyykistetty, niin mainittakoon että autosta löytyy täysikokoinen varapyörä. Se tulee mukaan ilman lisähintaa.

Kuljettajalla on valittavanaan ECO ja PWR -ajotilat. ECO-tilassa Maxus muistuttaa käytökseltään tavallista pakettiautoa. PWR-tilassa voimanlähteenä toimivasta 200 hevosvoimaisesta ja 300 Nm vääntömomentin antavasta sähkömoottorista otetaan kaikki teho irti ja meno on myös sen mukaista. Tosin niin on virrankulutuskin. Koeajossa keskikulutusmittari asettui sekalaisessa ajossa noin 30 kWh tasoon, mikä lupaa autolle 72 kWh:n akustolla reilun 200 km todellista toimintamatkaa. Kulutusta voi tasata jarrutusenergiaa regeneroimalla, mikä tapahtuu vaihdevipua eteen ja taakse päin liikuttelemalla. Tasoja on kolme.

e-Deliver 3 on isoveli yhdeksikön tavoin se on hiljainen ja vaivaton työkalu monipuolisiin kuljetustehtäviin. Parhaalta teholtaan 122 hv ja Vääntömomentiltaan 255 Nm moottori tarjoaa vähintäänkin riittävän suorituskyvyn keskikoiselle tavara-autolle. Pienemmän kokonsa ja nuhaisemman voimanlähteen ansiosta e-Deliver 3:n virrankulutus asettuu 20 kWh:n tuntumaan.

Lupaava alku

Kokonaisuutena Maxuksen pakettiautot jättävät positiivisen kuvan merkistä. Autot ovat ajoltaan asiallisia ja toimivia tiloiltaan. Kattava vakiovarustelu multimedianäyttöineen ja runsain kuljettajaa tukevin varustein puhuttelee useimpia. Maxuksen paras valtti kilpailussa on kuitenkin akustojen runsas valikoima kapasiteettien suhteen, mikä nostaa kiinalaisvalmistajan suoraan kärkikahinoihin täyssähköautojen luokassa.

Hinnoittelun osalta Maxuksen rahtiautot asettuvat samaan kastiin kilpailijoiden kanssa. e-Deliver 3:n verolliset hintapyynnit asettuvat akuston koosta ja koripituudesta riippuen reilun 36 000 ja noin 45 500 euron välimaastoon. Suuremman e-Deliver 9:n hinnat ovat vastaavasti noin 70 000 – 87 000 euroa. Valinnaisten tehdaslisävarusteiden valikoima on molemmissa malleissa varsin kevyt. Valittavana on värivaihtoehtojen lisäksi vasemman puoleinen liukuovi. Ja sekin vain e-Deliver 9 malliin. Lisävarustepuolella on sitten tarjolla normaalit herkut vetokoukkuineen, mattosarjoineen ja tavaratilan vanerointeineen.

Alustamallit ovat tulossa Suomeen myöhemmin.

Maxus-laatu on varmistettu 5 vuoden tai 100 000 km takuulla autolle ja 8 vuoden tai 160 000 km takuulla ajoakustolle. Lisäksi Suomessa myytäviin autoihin tehdään maahantuojan toimesta Tectyl-alustakäsittely ennen luovutusta asiakkaalle.

Kuvat ja teksti: Kivirock