Hyppää sisältöön
Soita
15.9.2020
Jussi Seppälä

Vaihtokone – edullinen ja riskitön vaihtoehto

Rotator tunnetaan Hitachin ja muiden laatumerkkien maahantuojana, mutta tärkeä osa toimintaamme on vaihtokoneiden myynti. Korona on vilkastuttanut vaihtokonekauppaa. Epävarmana aikana päädytään herkemmin hankintoihin, jotka ovat samanaikaisesti edullisia ja riskittömiä.

Vastaan Rotatorilla maarakennuspuolen vaihtokoneista. Meille tulee vaihdossa kaivinkoneiden ja pyöräkuormaajien lisäksi jonkin verran nostureita, trukkeja ja kurottajia, mutta niiden osuus vaihtokoneista on melko pieni. Vaihtokoneita on myynnissä kaikissa toimipisteissämme, mutta pääosa niistä tulee kunnostettavaksi ja myyntiin Pirkkalan toimipisteeseen.

Noin 70 prosenttia maansiirtopuolen vaihtokoneista on Hitacheja, mutta meille tulee vaihdossa muitakin merkkejä uusien asiakkaiden myötä. Korjaamomme pystyy tekemään kaikkien koneiden huollot ja mekaaniset kunnostustyöt.

Ennen myyntiinlaittoa jokainen kone pestään, tarkistetaan ja tarvittaessa myös kunnostetaan. Kunnostuksen määrä riippuu vaihtokoneen iästä, käyttötunneista ja arvosta. Vanhimmat ja halvimmat koneet menevät usein urakoitsijoiden tai maatalouden satunnaisiin töihin, ja lisäksi niitä toimitetaan esimerkiksi Kauko-Itään ja Afrikkaan. Keskikastin vaihtokoneet sopivat esimerkiksi puolipäiväiseen käyttöön suomalaisille urakoitsijoille, vaikka ne eivät aina enää täytä tilaajapuolen vaatimuksia päästötasojen tai käyttöikänsä puolesta. Kaikkein halutuimpia ovat alle 5 000 tuntia ajetut ja alle 5 vuotta vanhat koneet. Ne käydään perusteellisesti läpi ennen myyntiä, ja kaiken pitää toimia niin, että asiakas voi lähteä koneella vaikka suoraan töihin.

Vaihtokoneet myydään Suomessa Teknisen Kaupan Liiton kauppaehtojen mukaan eikä niillä ole normaalisti varsinaista takuuta. Me emme kuitenkaan jätä asiakasta pulaan: jos vaihtokoneeseen tulee myynnin jälkeen selkeä, arvaamaton ja kallis ongelma, joka johtuu koneen heikkoudesta eikä väärästä käytöstä, niin me osallistumme korjauskustannuksiin. Rotator on tunnettu siitä, että asiat hoidetaan aina kuntoon.

Hintatietoisuus lisääntynyt

Suurin syy siihen, että asiakas päätyy uuden sijasta vaihtokoneeseen, on hinta. Esimerkiksi neljä vuotta vanhan ja alle 4 000 tuntia käytetyn koneen voi saada neljänneksen edullisemmin kuin uuden vastaavan. Säästö voi olla kymmeniä tuhansia euroja yhden koneen kohdalla.

Vaihtokonekaupan kilpailuareenana on nykyään koko Eurooppa, ja hintataso alkaa olla käytettyjen koneiden osalta eri maissa samalla tasolla. Hintoja voi helposti vertailla eri maissa netin kautta, ja ihmiset ovat aikaisempaa hintatietoisempia. Kaikki meillä myynnissä olevat vaihtokoneet näkyvät Rotatorin sivuilla ja lisäksi ne löytyvät Mascuksesta ja Nettikoneesta.

Verkko on nykyisin erittäin tärkeä myyntikanava: kun asiakkaalla on tarve tietynlaiselle koneelle, hän katsoo netistä, mitä on tarjolla. Hinta pitää olla heti kohdallaan, koneesta pitää olla kunnollinen kuva ja myytävän koneen varusteista pitää olla tiedot – aivan samalla tavalla kuin autokaupassa. Kun asiakas löytää itselleen sopivan koneen, hän ottaa yleensä yhteyttä joko puhelimella tai sähköpostilla. Pystyn yleensä auttamaan asiakasta myös silloin, jos hän kertoo tarvitsevansa esimerkiksi tietynlaisen uudehkon Hitachin, mutta ei löydä sitä netistä.

Premiumia pukkaa

Me saamme Rotatorin konevuokrausyhtiö Rotarentiltä ja huoltosopimusasiakkailtamme usein myyntiin vähän ajettuja ja hyvin varusteltuja koneita, joissa on esimerkiksi rototiltti, lämmittimet, keskusvoitelujärjestelmät ja runsaat valot. Myös koneiden huoltohistoria on aukottomasti tiedossa.

Erityisen haluttuja ovat Hitachin Premium Used -koneet, jotka tarjoavat huolettomia käyttötunteja. Premium Used -koneiden voimansiirtolinjan pääkomponenteille myönnetään takuu, joka on voimassa 12 kuukautta tai 1 500 tuntia.

Edellytykset Premium Used -statuksen saamiseksi ovat tiukat. Kone saa olla enintään 5 vuotta vanha, ja ajotunteja saa keskisuurilla ja suurilla koneilla olla korkeintaan 7 500. Minikoneiden eli alle 8 tonnia painavien vaihtokoneiden maksimituntimäärä on 3 500. Alavaunun ja renkaiden pitää olla vähintään 50-prosenttisessa kunnossa, koko huoltohistoria pitää löytyä ja kaikki öljyanalyysit pitää olla tehtynä koko käyttöajalta, eikä koneessa saa tietenkään olla vikoja eikä vikakoodeja.

Kone tarkastetaan meillä tehtaan ohjeiden mukaan ja mahdollisten kunnostus- ja huoltotoimenpiteiden yhteydessä käytetään ainoastaan Hitachin alkuperäisosia ja voiteluaineita. Vasta tämän jälkeen vaihtokone saa päämieheltämme Hitachi Construction Machinery Europelta Premium Used -statuksen. Merkkinä siitä koneen kylkeen liimataan Premium Used -tarra.

Edullinen ja riskitön vaihtoehto

Rotator on Hitachin virallinen maahantuoja, mutta käytettyjä Hitacheja tuovat Suomeen monet tahot, jotka yrittävät markkinoida koneita halvalla hinnalla. Ostajan kannattaa huomata, että Keski-Euroopasta tuoduista koneista puuttuu yleensä Suomessa tarvittavia varusteita, joiden jälkiasennus nostaa hintaa. Kannattaakin tutkia tarkkaan, mitä kaikkea saa, kun ostaa käytetyn kaivinkoneen.

Kun vaihtokoneen hankkii meiltä, ostaja saa suomikoneen, jonka hinta varusteineen on varmasti kilpailukykyinen, ja palvelu pelaa myös ostohetken jälkeen. Mikäli vaihtokone tulee Rotarentin tai huoltosopimuksen tehneen asiakkaan kautta, vaihtokoneen ostajalle tarjoutuu mahdollisuus jatkaa huoltosopimusta. Eikä kannata unohtaa sitä, että huoltohistorialtaan aukotonta suomikonetta on helppo myydä eteenpäin, kun konetta ei enää itse tarvitse.

 

Jussi Seppälä

Vaihtokonepäällikkö

040 7221 132

jussi.seppala@rotator.fi