Hyppää sisältöön
Soita
Jari Valtanen
26.11.2018
Jari Valtanen

Uusia suuntia

Elämme maailmassa, jossa melkein kaikki alat ovat muutosten edessä, ja moni toimiala on mullistunut digitalisoitumisen myötä. Rotator on mukana kehityksessä!

Nykypäivänä melkein kaikilla toimialoilla muutokset ovat nopeita. Aloitin työni Rotator Oy:n toimitusjohtajana helmikuussa 2018. Tuomme maahan, markkinoimme, myymme, vuokraamme ja huollamme mm. maarakennuskoneita, maantiivistyskoneita, trukkeja, henkilönostimia, kurottajia, ja nostureita. Hitachi ja muut edustamamme merkit ovat johtavia brändejä maailmassa, ja esimerkiksi isommissa kaivinkoneissa olemme selvä markkinajohtaja. Vahvuutenamme on joustavuus. Annamme asiakkaille takaisinostositoumuksen: sitoudumme ostamaan meiltä ostetun Hitachin pyöräkuormaajan takaisin tiettyyn hintaan neljän vuoden päästä, jos asiakas hankkii uuden Hitachin tilalle.

Olemme tehneet yhteistyötä samojen valmistajien kanssa todella pitkään. Bomag-maantiivistyskoneiden kohdalla yhteistyö alkoi jo vuonna 1967, ja esimerkiksi kotimaisen DINO-huippubrändin edustus meillä on ollut vuodesta 1979 alkaen. Uusia edustuksia otamme hyvin harkiten. Kuluneen syksyn aikana mukaan ovat tulleet Metson kompaktit kivenmurskaus- ja seulontalaitteet. Tässä on mukava jatkumo yrityksemme historiaan, sillä Rotator Oy on nykyisin perheyritys, mutta alunperin yritys on Metson Lokomon perustama.

Muutosten aika on alkanut

Meidän alallamme toimintatavat ovat olleet varsin vakiintuneita, ja voisi jopa sanoa, että tällä alalla mikään ei ole muuttunut viimeisten 30 vuoden aikana. Nyt olemme kuitenkin uudenlaisessa tilanteessa. Maanrakennusalalla on menossa selvä sukupolvenvaihdos. Alalle on tullut nuorempia osaajia, joilla on uudenlaisia ajatuksia, ja he toimivat bisneslähtöisesti, ei perinnelähtöisesti. Asiakkaiden tarpeet ovat muuttumassa, ja esimerkiksi suurasiakkaat ovat siirtymässä yhä enemmän ostamisesta ja omistamisesta vuokraukseen.

Vuokraus on aina ollut osa Rotatorin toimintaa, ja itse asiassa kaikki lähti liikkeelle yli 60 vuotta sitten koneiden maahantuonnista, huollosta ja vuokrauksesta. Meillä on asiakkaina vuokraustoimintaa harjoittavia yrityksiä, sekä suuria että pienempiä, ja lisäksi vuokraamme itsekin järeämpiä laitteita, nykyisin yhä enemmän myös kaivinkonepuolella. Tämä täydentää vuokraamoiden tarjontaa ja varmistaa, että asiakkaat saavat kaiken, minkä tarvitsevat – myös vuokraamalla.

Uusia suuntia

Elämme maailmassa, jossa melkein kaikki alat ovat muutosten edessä, ja moni toimiala on mullistunut digitalisoitumisen myötä. Myös meillä digitaaliset ratkaisut ovat keskiössä kannattavuuden ja asiakasratkaisujen kehittämisen osalta, erityisesti vuokrauksen ja huollon merkityksen kasvaessa. Muutkin globaalit megatrendit, kuten automatisaatio ja robotisaatio, hiipivät meidän toimintaamme. Puoliautomatiikkaa tarjoamme kaivinkoneisiin jo lähiaikoina, ja Hitachin valikoimissa on miehittämättömiä kiviautoja.

Me haluamme olla kumppani, jolle asiakkaan kilpailukyvyn parantaminen on aina ykkösluokan asia. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vastaamme asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin. Meneillään oleva muutokset edellyttävät yrityksen sisäisten toimintatapojen muuttamista, lisähenkilöstön palkkaamista ja taloudellisia satsauksia mm. vuokrakonekalustoon. On kuitenkin selvää, että tämä on suunta, johon nyt edetään.

Toimitusjohtajan työssä yksi tärkeimmistä asioista on yrityksen kehittäminen. On hienoa olla alalla, jossa tuotteet kehittyvät jatkuvasti juuri siihen suuntaan, mitä asiakkaat haluavat. Ympäristöystävällisyys ja energian säästäminen ovat yhä tärkeämpiä valintakriteerejä myös meidän asiakkaillemme, ja uusissa tuotteissa nämäkin asiat otetaan koko ajan paremmin huomioon.

On tärkeää mennä koko ajan eteenpäin ja pitää pyörät pyörimässä, myös uusiin suuntiin!