Hyppää sisältöön
Soita
Älykäs siivousrobotti

Älykäs siivousrobotti on kustannustehokas ratkaisu siivousalan haasteisiin.

13.8.2019
Juha Jaakola

Älykäs robotti mullistaa siivouksen

Me uskomme, että robotit tulevat mullistamaan siivousalan.

Robotteja on hyödynnetty teollisuudessa 1960-luvulta alkaen. Nyt teollisuusrobottien rinnalle ovat tulleet erilaiset palvelurobotit, jotka kykenevät liikkumaan toimintaympäristössään sekä tekemään erilaisia tehtäviä joko itsenäisesti tai yhteistyössä ihmisten kanssa.

Teimme tammikuussa 2019 kanadalaisen Avidbotsin kanssa sopimuksen tekoälypohjaisten Neo-siivousrobottien maahantuonnista. Tarkoitus on tarjota mahdollisimman laadukas ja älykäs ratkaisu yrityksille, joilla itsellään on suuria siivottavia tiloja tai jotka vastaavat siivouspalveluiden tarjoamisesta. Tuomme yhtälöön Rotatorin vuosikymmenten aikana kertyneen maahantuonti- ja huolto-osaamisen sekä kattavan huoltoverkoston.

Jatkuvasti päivittyvä tekoäly

Monissa kilpailevissa ratkaisuissa manuaaliset siivouskoneet on yritetty päivittää lisäämällä niihin älyä. Avidbotsin ratkaisussa ensin tulevat tekoäly ja robotiikka, ja niiden päälle yhdistetään siivoustyössä tarvittava tekniikka.

Älykäs ja itsenäiseen toimintaan kykenevä siivousrobotti tuo asiakkaille kustannussäästöjä ja paremman siivoustuloksen. Tekoäly optimoi robotin kulkeman reitin siivottavassa tilassa ja takaa tasalaatuisen puhdistustuloksen, vaikka samassa tilassa olisi liikkeellä ihmisiä tai trukkeja.

Avidbotsin ratkaisussa tekoäly päivittyy jatkuvasti. Emme tarjoa asiakkaille pelkkää siivouskonetta vaan kehittyvää tekoälyä, joka ohjaa siivousrobottia ja tehostaa siivousprosessia.

Laatua kustannustehokkaasti

Siivousalalla mm. työvoiman saatavuus ja vaihtuvuus sekä sairauspoissaolot ovat suuria haasteita. Haasteena on myös taata se, että työn laatu pysyy korkeana koko ajan. Älykäs siivousrobotti on kustannustehokas ratkaisu näihin ongelmiin.

Manuaalista siivouskonetta käytettäessä koneen ohjaaja joko istuu koneen päällä tai kulkee sen perässä koko ajan, kun siivousta tehdään. Neon käyttöä valvova työntekijä voi sen sijaan tehdä työvuoronsa aikana muita siivoustöitä, kun hän on käynnistänyt siivousrobotin. Robotti hoitaa lattiasiivouksen itsenäisesti.

Laatu pysyy korkeana, vaikka kyse olisi toistuvista rutiinitehtävistä, ja robotti tekee työtä väsymättä, vaikka työjaksot olisivat pitkiä. Robotti voi käydä siivoamassa eniten siivousta tarvitsevia kohteita niin usein kuin halutaan ilman, että kustannukset juurikaan nousevat. Kustannussäästöt ovat merkittäviä, kun konetta käytetään enemmän kuin yhdessä vuorossa.

Avidbots Neo on käytettävissä siivoustyöhön käytännössä koko ajan. Laitetta ei tarvitse seisottaa latauksessa, sillä siinä on vaihdettava akku, ja akunvaihto vie vain muutaman minuutin. Yhdellä akulla robotti toimii 5–6 tuntia, joten kahdella vara-akulla robotti saadaan toimimaan vaikka 24/7.

Siivoustyö läpinäkyvämmäksi

Robotti tekee siivoustyön läpinäkyvämmäksi, sillä se taltioi kaiken, mitä on tehty. Seurantajärjestelmän ja nettipohjaisen käyttöliittymän kautta robotteja voi etäseurata reaaliajassa, ja siivouksesta on mahdollisuus saada yksityiskohtainen raportti.

Robotti on jatkuvassa etäyhteydessä valvontajärjestelmään, ja laitteen kamerat tallentavat visuaalisen historian. Etäseurannan kautta ongelmat saadaan ratkaistua nopeasti. Neon käyttö on myös turvallista: koneen sisäinen törmäyksenestoteknologia, joka käyttää 3D-kameroita ja laser-teknologiaa, tunnistaa esteet ja osaa kiertää ne.

Robotin vuokra sisältää laitteen lisäksi etävalvonnan, -hallinnan ja -tuen sekä huolto- ja kunnossapitotyöt. Asiakkaan tarvitsee hankkia vain siivoamiseen käytettävät kulutusosat.

Monenlaisia käyttökohteita

Avidbots Neo -robottia on saatavilla kahdella eri harjavarustuksella. Lautasharjoilla varustettu versio sopii esimerkiksi ostoskeskuksiin, lentokentille, sairaaloihin, oppilaitoksiin ja muihin vastaaviin tiloihin. Sylinteriharjoilla varustettu versio puolestaan sopii esimerkiksi logistiikka-, varasto- ja teollisuustilojen siivoamiseen. Se kerää irtoroskat siivouksen yhteydessä koneen sisällä olevaan roskasäiliöön.

Maailmalla Neo-siivousrobotteja on käytössä mm. monissa kauppakeskuksissa, isoissa logistiikkayrityksissä sekä esimerkiksi Singaporen Changin ja Pariisin Charles de Gaullen lentokentillä. Suomessa pilotointi käynnistyi keväällä. Tähän mennessä robotteja on käytetty mm. käytävä- ja varastotilojen siivoamiseen, ja jatkossa mukaan tulevat myös tuotantotilat.

Kiinnostaisiko kokeilla, miten robotti mullistaa siivouksen?

 

Lisätietoja:

Juha Jaakola
Myyntijohtaja
juha.jaakola@rotator.fi