Hyppää sisältöön
Soita
18.11.2020
Jari Valtanen

Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia

Kyky reagoida nopeasti ja oikealla tavalla liiketoimintaympäristön muutoksiin ja trendeihin on yrityksille yhä tärkeämpää. Nopeasti digitalisoituva maailma, koronaviruspandemian kaltaiset odottamattomat mullistukset ja koko ajan kovemmaksi käyvä kilpailu tarjoavat haasteita kaikille yritykselle, oli toimiala mikä tahansa.

Meidän alallamme yksi trendi, joka voimistuu koko ajan, on koneiden sähköistyminen. Päämiehemme panostavat uusia tuotteita suunnitellessa ympäristöystävällisyyteen. Sähkökoneiden kysyntä on lähtenyt selvään kasvuun viime vuosina, sillä yhä useammat asiakkaat kiinnittävät uutta konetta hankkiessaan huomiota esimerkiksi päästöihin.

Rotatorilla on ollut jo pitkään myynnissä sähkökäyttöisiä koneita, ja niiden valikoima kasvaa koko ajan. Unicarriersin akkukäyttöisten trukkien rinnalle ovat tulleet Merlinum-sähkötrukit. Avidbots-siivousrobotit toimivat akkuvirralla. Maeda toi elokuussa markkinoille ensimmäisen täyssähköisen mininosturin. JLG:n mallistossa on sähköisiä saksilavoja, kuukulkijoita ja hybridinostimia, ja yhä useammin asiakkaat päätyvät siihen, että vanha dieselnostin korvataan sähkönostimella.

 

Sähkökäyttöisyys etenee vauhdilla

Italialainen kurottajavalmistaja Merlo tuo ensi vuonna myyntiin ensimmäiset e-Worker-mallinsa. Ne ovat maailman ensimmäisiä 100-prosenttisesti sähkökäyttöisiä off-road-kurottajia, ja ne soveltuvat käytettäväksi mm. maataloudessa ja varastotyössä niin sisällä kuin ulkona. Sähkökäyttöisyys mahdollistaa tehokkaan, hiljaisen, turvallisen ja ympäristöystävällisen käytön varastoissa, talleissa ja muissa suljetuissa tiloissa – vaikkapa maan alla.

Ensimmäinen e-Worker-sähkökurottaja esiteltiin vuonna 2019 Agri Technica -messuilla. Tänä vuonna e-Worker on saanut jo useita kansainvälisiä palkintoja, viimeisimpänä arvostetun EIMA International Award -palkinnon EIMA-messuilla.

Sähkökäyttöisyys yleistyy myös isommissa koneissa. Hitachi on kehittänyt kaivosteollisuuden käyttöön sopivan trolley-ratkaisun. Kun kuormaa siirretään ylämäkeen, auton liikuttamiseen käytetään ajojohdoista saatavaa sähkövoimaa. Tämä on erittäin hyvä esimerkki ekologisesta ratkaisusta, joka vähentää päästöjä ja tuottaa samalla säästöjä.

Kysyntäpainetta sähkökäyttöisiin koneisiin tulee mm. asiakkainamme olevilta vuokraamoilta. Yksittäiset kaivinkoneyrittäjät sen sijaan miettivät tällä hetkellä uutta konetta hankittaessa pääasiassa sitä, miten työt saa hoidettua mahdollisimman hyvin, tehokkaasti ja toimintavarmasti. Painotukset muuttuvat pikkuhiljaa myös pienempien toimijoiden osalta – jo sen takia, että urakoitsijoille tulee julkiselta puolelta painetta siirtyä ympäristöystävällisiin ratkaisuihin.

Pyrimme kehittämään myös omaa päivittäistä toimintaamme ympäristöystävällisemmäksi. Tutkimme esimerkiksi sitä, voisivatko Rotatorin huoltoautot olla jossain vaiheessa sähkökäyttöisiä.

 

Ratkaisuliiketoiminnan merkitys kasvaa

Toinen selvä trendi on vuokrauksen yleistyminen. Olen ollut Rotatorin toimitusjohtajana kolmen vuoden ajan, ja tänä aikana Hitachi-vuokraustoimintamme on kaksinkertaistunut. Vuokrakantaa on kehitetty koko ajan, jotta pysymme kysynnän kasvun tahdissa. Viime aikoina isojen kaivinkoneiden kysyntä on lisääntynyt myös vuokrapuolella, ja lisäämme ensi vuonna esimerkiksi Hitachin 30 tonnin kaivinkoneiden määrää vuokrakalustossamme. Toimitamme vuokrakoneina Hitachien lisäksi muitakin isoja koneita, kuten Metson Lokotrack-murskaimia ja seulontalaitoksia.

Toimintaympäristön muutosten myötä olemme siirtymässä tuotemyynnistä ratkaisuliiketoimintaan. Meillä on tarjottavana asiakkaille laaja valikoima alansa johtavien merkkien koneita, maan kattava huoltoverkosto ja vaihtoehtoisia hankintamalleja, ja näistä elementeistä meidän on helppo koostaa asiakkaalle parhaiten sopiva kokonaisratkaisu. Keskustelemme parhaillaan erään asiakkaan kanssa ratkaisusta, jossa heille toimitetaan kymmeniä uusia koneita huoltosopimuksella – osan koneista he ostavat meiltä, osan toimitamme heille pitkäaikaisella ja osan lyhytaikaisella vuokrasopimuksella.

Trendi, jossa vuokrauksen osuus kasvaa ja jälkipalvelut ovat yhä merkittävämmässä roolissa, on isompien asiakkaiden kohdalla selvästi nähtävissä jo nyt. Myös pienemmät asiakkaat ovat pikkuhiljaa alkaneet havahtua siihen, että on muitakin hankintavaihtoehtoja kuin se, että kone ostetaan ja huolletaan itse.

Tällä hetkellä kotimaan konemyynnistä noin 15–20 prosenttia menee vuokrauskäyttöön, ja olen varma, että viiden vuoden sisällä vuokraukseen menevien koneiden osuus tulee olemaan noin 30–40 prosenttia. Osa asiakkaista haluaa jatkossa koko kannan olevan vuokrakoneita, ja painotus siirtyy tulevaisuudessa yhä enemmän pitkäaikaiseen vuokraukseen.

 

Muutos on mahdollisuus

Yrityksessämme on yhtenä toiminnan kulmakivenä ns. Dream Dealer -ajattelu. Pyrimme olemaan halutuin kumppani asiakkaalle, halutuin työpaikka alallamme ja arvostetuin kumppani päämiehillemme.

Tavoitteet ovat korkealla, ja kaikki me rotatorilaiset työskentelemme yhdessä, jotta saavutamme ne.  Nykymaailmassa pitää kuitenkin tiedostaa, että vaikka tekee itse asiat mahdollisimman hyvin ja keskittyy etenemään aikataulun mukaan, ulkoisia hidasteita saattaa tulla eteen aivan odottamatta. Tämä vuosi on näyttänyt, että toimintaympäristö voi muuttua nopeasti täysin toisenlaiseksi.

Koronapandemian myötä bisneksen teko muuttui hetkessä haastavammaksi. Me reagoimme uuteen tilanteeseen nopeasti ja päätimme sitoutua takaamaan asiakkaillemme parhaan mahdollisen palvelun myös korona-aikana – asiakkaiden ja henkilökuntamme terveyttä vaarantamatta. Myynnin puolella on siirrytty etäyhteyksien monipuoliseen käyttöön, ja huolto-, korjaus- ja varaosapalvelumme ovat palvelleet asiakkaita koko ajan normaalisti. Huolto onkin kasvanut tänä vuonna merkittävästi.

 

Positiivisin mielin eteenpäin

Asiakkaitamme näemme toivottavasti jatkossa vanhaan tapaan myös kasvokkain. Toivon mukaan koneet ja miehet kohtaavat taas ensi vuonna esimerkiksi Mansen Mörinöillä, Villissä Lännessä ja muillakin konepäivillä eri puolilla Suomea.

Kannattaa muistaa, että vaikka koronan aiheuttamat ongelmat ratkeavat, haasteita riittää. Maailma muuttuu koko ajan ja vauhdilla, eivätkä muutokset ole aina ennalta arvattavia. Parhaiten tässä menossa pärjäävät yritykset, jotka pyrkivät itse kehittymään ja jotka pystyvät tarjoamaan asiakkailleen ratkaisuja liiketoiminnan kehittämiseksi – tarjoamalla esimerkiksi mahdollisuuksia tehokkuuden lisäämiseen, säästöihin ja ympäristöystävällisyyden edistämiseen. Me haluamme kuulua siihen joukkoon, joka onnistuu, ja niin haluat varmasti sinäkin.

Vuosi 2020 tulee jäämään ihmisten mieliin koronaviruspandemian aiheuttaman kriisin takia, mutta onnistujat suhtautuvat tällaisiin maailmaa mullistaviin asioihin tyynesti ja realistisen positiivisesti – kuten vaikkapa Winston Churchill, joka lausui 1940-luvun alussa nämä kuuluisat sanat: ”Never let a good crisis go to waste”.

 

Jari Valtanen

Toimitusjohtaja

jari.valtanen@rotator.fi